Home

Achtergrond 310 x bekeken

Goed jaar voor zuivelgigant Fonterra

De Nieuw-Zeelandse zuivelonderneming Fonterra betaalt over seizoen 2009/2010 de op een na hoogste melkprijs in haar geschiedenis, 6,70 Nieuw-Zeelandse dollar per kilo milksolids (gecombineerd vet en eiwit).

Het gaat om een stijging van 29 procent ten opzichte van vorig jaar. Dat heeft de onderneming bekend gemaakt tijdens de presentatie van haar jaarcijfers.

Het gaat om een melkprijs omgerekend naar Nederlandse gemiddelden (4,4 procent vet en 3,7 procent eiwit) van ruim 27 euro per kilo. De melkprijs bestaat uit € 3,33 per kilo milksolids en een dividend van 15 cent per aandeel. Fonterra reserveert 18 eurocent per aandeel op naam. Het uit te keren bedrag aan dividend per aandeel kwam hoger uit dan gedacht. Uitgegaan werd van 22 tot 27 cent en niet de uiteindelijke 33 cent zoals nu wordt uitbetaald.

De Nieuw-Zeelandse zuivelonderneming Fonterra heeft over het afgelopen jaar een winst geboekt van bijna 380 miljoen euro. Dat is 12 procent meer dan vorig jaar, maar inclusief bijna 95 miljoen aan eenmalige winst door de verkoop van bedrijfsonderdelen.
Vooral de verkoop van consumentenproducten liep goed. Zowel de verkopen in Oceanië, Azië, Afrika, het Midden-Oosten en Latijns-Amerika lieten een stijging zien.

De verkoop van zuivelingrediënten kon dit jaar minder aan het resultaat bijdragen. De ingrediëntenhandel ondervond afgelopen boekjaar hinder van de sterk schommelende prijzen op de wereldmarkt.

Fonterra heeft haar eigen vermogen het afgelopen boekjaar flink weten te verbeteren. Het eigen vermogen nam toe naar ruim 470 miljoen euro. Dat is grotendeels een resultaat van het gewijzigde aandelenbeleid van de onderneming. "De balans van Fonterra heeft er niet eerder zo goed voorgestaan", zegt voorzitter Henry van der Heyden.

Fonterra verwacht haar 10.500 leden over het huidige seizoen een nog hogere melkprijs, tussen de € 3,83 en € 3,88 per kilo milksolids, te kunnen betalen.

Of registreer je om te kunnen reageren.