Home

Achtergrond 376 x bekeken

Gemeente wil verbod op maisteelt

De Noord-Hollandse gemeente Bergen wil de maisteelt in de gemeente aan banden leggen.

Dat blijkt uit de structuurvisie die de gemeente heeft opgesteld. In een deel van de gemeente wordt de teelt verboden, terwijl het elders is aangemerkt als ’ongewenst’. Mais past volgens de gemeente landschappelijk en cultuurhistorisch niet in het gebied.

De structuurvisie ligt nu ter inzage en wordt in december door de gemeenteraad behandeld. ”Als de structuurvisie wordt aangenomen, wordt het opgenomen in een nieuw bestemmingsplan. Het onderzoek hoe dit juridisch kan worden geregeld staat gepland voor 2012”, aldus een woordvoerder van de gemeente. Een verbod op de teelt van mais wordt dus niet voor 2013 van kracht.

LTO Noord is niet te spreken over de structuurvisie, omdat maisteelt van belang is voor de melkveebedrijven in de regio. De organisatie pleit ervoor om het areaal dat is toegestaan in het kader van de mestwetgeving ook toe te staan in de gemeente Bergen.

LTO Noord meldt dat ook in Heerenveen en in het Groene Hart beperkingen zijn aan de maisteelt. Directeur Willem Bruil van het Instituut Agrarisch Recht bevestigt dat de gemeente Bergen niet de eerste is die de teelt van mais aan banden wil leggen. ”Het is belachelijk dat teelten worden verboden. Boeren die mais willen telen moeten hiervoor een aanlegvergunning krijgen. De Raad van State heeft de regeling goedgekeurd”, zegt Bruil.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.