Home

Achtergrond 193 x bekeken

Geen plan is ook een plan

Twee jaar nadat landbouwminister Gerda Verburg met een voorstel voor de hervorming van het Gemeenschappelijk Landbouw Beleid (GLB) kwam, hebben nu haar Franse en Duitse collega een gezamenlijk plan gepubliceerd.

Hoewel Verburg haar waardering voor de ideeën van de twee grootmachten op landbouwgebied heeft uitgesproken, verschillen deze in hoge mate van haar eigen Houtskoolschets.
Scherp gesteld: de Fransen en Duitsers hebben helemaal geen plan. Want hun voorstel, dat dit weekeinde wordt besproken tijdens een bijeenkomst van landbouwministers in Brussel, wijkt op kernpunten niet af van het huidige beleid. Veranderingen mogen slechts stapsgewijs worden doorgevoerd, en geen negatieve effecten op boeren hebben.
Natuurlijk, geen plan is ook een plan. Maar daarmee gaan de landen wel voorbij aan de roep het GLB in te zetten voor nieuwe uitdagingen zoals klimaatverandering. Het is de vraag of dat verstandig is. Op korte termijn zullen veel boeren daar blij mee zijn, maar het zal het enthou-
siasme in de samenleving voor het miljarden kostende subsidiebeleid niet doen toenemen. En dat kan de sector op termijn nog veel meer schade toebrengen.

Agrarisch Dagblad

Of registreer je om te kunnen reageren.