Home

Achtergrond 163 x bekeken

Geen korting EU-subsidies bij slecht beheer staatskas

Europese lidstaten worden vooralsnog niet gekort op de EU-subsidies, als ze het niet te nauw nemen met de financiële discipline.

Wel kunnen ze een boete krijgen als ze na een waarschuwing hun financiële beleid onvoldoende op orde brengen. Dat is een van de elementen in een pakket aan maatregelen dat de Europese Commissie vandaag heeft gepresenteerd.

De maatregelen zijn bedoeld om te voorkomen dat lidstaten door slap financieel en economisch beleid de euro en de interne markt ondergraven. Aanleiding voor de maatregelen vormen recente problemen in vooral Griekenland, Spanje en Portugal.

Een van de bezwaren bij het huidige systeem is dat er te weinig sancties zijn om lidstaten indien nodig te dwingen hun zaken op orde te brengen. In dat verband werd onder meer geopperd om lidstaten te korten op de subsidies die ze van de EU ontvangen.

Dat idee heeft de Commissie vooralsnog niet overgenomen. Wel moeten lidstaten, die de staatsschuld te ver laten oplopen, een storting doen van maximaal 0,2 procent van het bruto nationaal product (BNP). Deze wordt omgezet in een boete als de situatie niet verbetert.

De Commissie stelt daarnaast een lijst op van macro-economische criteria (bijvoorbeeld staatsschuld, begrotingstekort, fiscaal regime). Bij het herhaaldelijk niet uitvoeren van overeengekomen verbeteringen volgt eveneens een jaarlijkse boete van 0,1 procent van het BNP. Deze wordt pas stopgezet als een gekwalificeerde meerderheid van eurolanden daarvoor is.

De voorstellen worden nu voorgelegd aan de lidstaten en aan het Europees Parlement.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.