Home

Achtergrond 223 x bekeken

Fruithandel en afzet staan transactiegegevens af

Alle coöperatieve afzetorganisaties en acht grote handelsbedrijven dragen gegevens van transacties over voor een prijsinformatiesysteem.

Deze week is begonnen met verspreiding van de prijsinformatie onder telers, handel en veilingen. Het betreft prijsinformatie over de voorafgaande week; de hoogste en laagste prijzen en een gewogen middenprijs per sortering, stelt Leo Welschen, secretaris van handelskoepel FrugiVenta.

De prijsmelding heeft geen voorspellende waarde en is geen notering of adviesprijs, onderstreept hij. Dat staat op gespannen voet met de Mededingingswet. De melding wordt door FrugiVenta, koepel Dutch Produce Association (DPA) en Nederlandse Fruittelersorganisatie (NFO) onder leden verspreid.

Volgens Jan Timmermans, directeur van Timmermans Fruit, is het informatiesysteem vooral interessant voor telers. “We horen in onze kanalen zelf hoe de prijzen zijn. Telers wilden meer transparantie.” Volgens Welschen hebben ook handelsbedrijven actief aan de plannen gewerkt. Aan de cijfers zit een commentaar gevoegd. Later wordt onderzocht of een noteringscommissie moet worden ingesteld.

Het systeem moet een einde maken aan het wantrouwen tussen partijen in de keten. Het systeem is ingericht naar voorbeeld van het Duitse bureau AMI. “Zij hebben de infrastructuur en ervaring, maar zijn ook onafhankelijk”, stelt Welschen. De looptijd bedraagt voorlopig een jaar.

Of registreer je om te kunnen reageren.