Home

Achtergrond 734 x bekeken 14 reacties

FrieslandCampina niet eens met kritiek DDB

FrieslandCampina herkent zich niet in het beeld dat de Dutch Dairymen Board (DDB) van de zuivelonderneming schetst.

Dat meldt een woordvoerder van de coöperatie. Volgens Sieta van Keimpema, voorzitter van de DDB, volgt FrieslandCampina met haar garantieprijs niet de markt zoals de onderneming claimt. Leden-melkveehouders kunnen volgens haar een hogere melkprijs gebruiken om de vorig jaar opgelopen schade te compenseren. Met de huidige melkprijs in combinatie met een verwachte toename van kunstmest- en voerprijzen zouden veehouders niet veel beter af zijn dan vorig jaar.

FrieslandCampina laat weten dat de melkprijs over de eerste helft van 2010 aanzienlijk hoger ligt dan vorig jaar. "Onze garantieprijs over de eerste helft van 2010 is uitgekomen op € 30,25. Daarbij zou pro forma met de huidige winst een prestatietoeslag komen van € 1,33. Deze prijsstijging hebben we te danken aan een betere markt en betere prestaties van de onderneming." Het blijft volgens de coöperatie moeilijk om de melkprijs te voorspellen. "De tweede helft van 2010 kent nog veel onzekerheden."

De garantieprijs wordt bepaald aan de hand van de gemiddelde melkprijs inclusief nabetaling in Duitsland, de prijzen van Bel Leerdammer, Cono Kaasmakers en Doc Kaas in Nederland, Arla Foods in Denemarken en Milcobel in België.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  jan

  Dus friesland campina heeft een prijs waarin ook de prijs van BEL LEERDAMMER is verwerkt. En bel Leerdammer verwerkt weer de prijs van Friesland Campina Dan kunnen de prijzen ook nooit omhoog gaan tenzij wij dit als boeren eisen. Een ding snap ik dan niet dalen gaat wel!!!! Hoeven wij geen aktie voor te ondernemen. Stelletje slavendrijvers die top mannen. Voor wie zal de winst zijn?

 • no-profile-image

  Veehouder

  Marktmacht voor (de hoge heren). De boeren krijgen net genoeg om te overleven.

 • no-profile-image

  melkveehouder toen nu en

  De beste opkomer voor melkveehouders belangen is tot op heden: SIETA.Ik ken er meer die opkomen voor grote salarisen.Sieta behartigt door haar opterden deze keer echt wel de melkveehouders belangen.

 • no-profile-image

  markt

  Ontevreden?
  5 cent vangen en wegwezen!

 • no-profile-image

  Hans

  Sieta moet eerst jaarlijks meer dan 40 cent beuren voordat ze tevreden is zeker? Neem eens een kijkje op haar bedrijf en je weet meteen waarom.....

 • no-profile-image

  koei

  Hallo, de Telegraaf weet te melden, dat Friesland Campina weer meer winst gemaakt heeft. Waar blijft dat geld dan???

 • no-profile-image

  veehouder

  Welke bestuurder hebben ooit in gestemd met een gem melkprijs en later met de fusie .Heeft dan voor de veehouder ook geen zin.
  sieta ga door!

 • no-profile-image

  melkveehouder

  helemaal mee eens, friese boerin. Ik ben het ook niet altijd eens met sieta maar ze strijdt tenminste wel voor ons...

 • no-profile-image

  Boerin

  40 eurocent is een heel normale prijs! In 1985 kregen we al 80 à 85 cent. Gelukking voor de zuivelonderneming blijven er altijd boeren, die voor niets willen werken en dat willen ze graag horen. Persoonlijke aanvallen op Sieta, is geen goede discussie.

 • no-profile-image

  melkveehouder die groot voorstander is

  De boerderijmelkinnemers weten van elkaar wat zij met leden/melkveehouders hebben afgesproken hoe de prestatie(uitbetaalprijs)tot stand komt.
  Ja dat is kijken wat de buren betalen .
  En ook wat in nieuw zeeland wordt betaald.Jawel het is een georganiseerd belang van de zuivelinnemers om allemaal zodoende niet veel uit te betalen.en heel dicht bij elkaar te blijven uitbetalen.De winsten van deze ondernemingen liegen er de laatste !,5 jaar niet om.stuk voor stuk hebben de grote zuivelverwerkers heel veel winst gemaakt.Dit loopt parralel met (te) lage uitbetaalprijzen voor boerderijmelk.

 • no-profile-image

  lol

  herkent zich niet in het beeld wat de DDB schetst? Dus ze weet niet dat veel boeren onder de kostprijs hebben gewerkt 2008 en halfverwege 2009?

 • no-profile-image

  Melkveehouder

  Standaard uitdrukking van RFC : ze kunnen zich er niet in herkennen. De winst van een halfjaar is mooi, maar de prestatie toeslag wordt per jaar afgerekend, dus maak je nog maar geen illusie. Zeker is: ook dit jaar zal er op de bedrijven weinig verdiend worden.

 • no-profile-image

  gewoon

  Hallo zeurende boeren zijn jullie vergeten dat je een bonus krijgt als je vertrekt!!!dus bellen en opzeggen en wegwezen gan naar doc of die ene die paar maanden geen melkgeld betaald....is dat dan beter??

 • no-profile-image

  Tonie

  We wouden allemaal graag op de vrije markt. Dat gebeurd dus ook. RFC maakt winst ja, maar waar? in het buitenland met goedkope arbeid. Lage melkprijs is niet erg, maar mooie verhalen vertellen als je zelf tig keer modaal verdient is niet moeilijk, daarom meer respect voor sieta.

Laad alle reacties (10)

Of registreer je om te kunnen reageren.