Home

Achtergrond 535 x bekeken

FNV wil steun LTO keurmerk

Vakbond FNV wil dat LTO plannen steunt voor een keurmerk voor goede arbeidsomstandigheden van plukkers.

FNV mikt op een vrijwillige, maar gecontroleerde regeling met consumentenkeurmerk. FNV wil een aanvraag voor een onderzoek naar zo’n keurmerk indienen bij het Productschap Tuinbouw en heeft daarvoor de steun van LTO nodig. Volgens FNV-bestuurder Wim Baltussen zou een gecertificeerd bakje champignons 4 cent duurder moeten worden in de winkel.

Van die meerprijs kan een teler plukkers eerlijk betalen en wordt het concurrentievoordeel van illegale plukkers opgeheven. FNV stuurde daarover een brief naar LTO. Aanleiding is de undercoverdocumentaire van de EO woensdag over illegale arbeid en uitbuiting van plukkers.

LTO zegt dat bij FNV bekend is dat LTO niet voor een overheidskeurmerk is. "Het is een zaak van de sociale partners." De huidige plannen lijken echter te gaan om een privaat keurmerk. LTO wil wel in gesprek gaan met FNV. FNV wil samen optrekken met LTO en zo’n keurmerk koppelen aan de cao voor paddenstoelen. Deze ontbreekt nu.

Uit de plannen blijkt verder dat de regeling vrijwillig moet zijn voor teeltbedrijven, maar deze moeten openstaan voor inspectie, met mogelijkheid van uitsluiting bij overtreding. Zo’n keurmerk moet in samenwerking met afzetorganisaties worden opgezet. In het televisieprogramma van de EO werkt de presentator vermomd als illegale Roemeen in een paprikasorteerbedrijf. Volgens LTO gaat het niet om een teelt-, maar om een handelsbedrijf. "Het is geen lid van ons, maar een bedrijf dat al slecht bekend staat", verklaart de landbouworganisatie over de met geheime camera’s opgenomen uitzending.

Of registreer je om te kunnen reageren.