Home

Achtergrond 573 x bekeken

Extra drukte bij drainagebedrijf door regenval

"We hebben het extra druk. Door de regen van afgelopen weken zien veel boeren het belang van drainage weer", zegt Sybren Bergsma van Bergsma Drain uit het Friese Terkaple.

Ook melkveehouder Jilder Monkelbaan uit het Friese Haskerdijken heeft opdracht gegeven zijn perceel grasland te draineren. Op de foto kijkt een medewerker van Bergsma Drain of de machine de buizen op de juiste manier legt. "We leggen in 80 procent van de gevallen volledig nieuwe drainage, omdat de bestaande drainage versleten is. In de andere gevallen leggen we buizen tussen de bestaande drainage", zegt Bergsma. In deze tijd van het jaar moet het meeste drainagewerk gebeuren. "Daarom hebben we extra machines op voorraad. We kunnen niet stil staan als er machines kapot gaan." Foto Alex de Haan

De pompoenoogst is begonnen. Pompoenteler Jeroen Robbers van biologisch landbouwbedrijf De Terp in Zoelen begon deze week met de oogst van 94 hectaren. "Het gaat net, het is erg nat, maar we moeten door vanwege afzetafspraken met de supermarkt", vertelt Robbers. De kwaliteit van de pompoenen is goed. "Ik verwacht een oogst vergelijkbaar met die van vorig jaar", aldus de ondernemer. Met een ploeg van zestien mensen duurt het vijf weken om alle pompoenen te oogsten. Een oogstmachine uit Nieuw-Zeeland helpt daarbij. Foto VidiPhoto

Het lijkt alsof de mannen of de foto aan het 'gamen' zijn, maar al bedienen ze computers en een gameconsole, het gaat hier om serieuzer werk. Studenten van de Technische Universiteit Delft experimenteren op het land van de Friese melkveehouder Willem-Piet Gerbrandy met een vlieger die stroom opwekt met een kabel gekoppeld aan een generator. Gerbrandy geeft welwillende medewerking. Foto Alex de Haan

Een groep van 21 Amerikaanse studenten van de Oregon state University is op bezoek bij Zichtboerderij Op den Haegh in het Limburgse Panningen. De groep bekijkt de Nederlandse land- en tuinbouw. Op den Haegh, het bedrijf van Jeannette Kersten, is inmiddels klaar voor het Weekend van het Varken. Het bedrijf heeft de deuren open staan voor bezoekers. Er is onder meer een springkussen voor de kinderen. Tijdens dit weekeinde zijn verschillende vrijwilligers aanwezig om voorlichting te geven over de varkenshouderij. Foto Lé Giesen

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.