Home

Achtergrond 256 x bekeken

Eurokoers loopt verder uit op andere

De euro is deze week fors in waarde gestegen ten opzichte van de Amerikaanse dollar, het Britse pond en de Russische Roebel.

Voor exporteurs is dit in principe onvoordelig. De euro steeg op weekbasis ruim 2 procent tot een waarde van 1,33 dollar, het hoogste niveau sinds eind april. De stijging is vermoedelijk deels het gevolg van sterker dan verwacht herstel in de Europese sleuteleconomie Duitsland.

Bovendien blijkt schuldpapier uit Portugal en Ierland, twee zwakke economieën, grif van de hand te gaan. Dat betekent dat beleggers verwachten dat de landen in staat zijn hun schulden terug te betalen. Daar komt bij dat in de VS het economisch team van president Barack Obama uiteen valt, waardoor beleggers gebrek aan politieke richtinggeving vrezen.

De euro is langzaam geklommen tot een waarde van 0,85 ponden, en 41,3 roebels, de hoogste niveaus sinds respectievelijk mei en februari. Volgens analisten van twee van de grootste banken ter wereld, Tokyo-Mitsubishi en BNP Paribas, zijn de stijgingen allesbehalve duurzaam. Hoewel staatspapier van Portugal en Ierland verkocht is, zijn de rentes volgens de banken dusdanig hoog dat uiteindelijk geld zal moeten worden gezocht bij het Internationaal Monetair Fonds of de Europese Unie.

ING Bank deelt deze visie niet. Sterker, de financiële stabiliteit is volgens de Amsterdammers fors verbeterd sinds de conferentie in Basel, waaruit nieuwe, scherpere kapitaaleisen voor de 27 leden van de EU zijn voortgekomen. Banken hoeven volgens de nieuwe regels in ieder geval niet op grote schaal nieuw kapitaal aantrekken. De ING-voorspelling voor de wisselkoers staat nu op 1,32 dollar voor het eerste kwartaal volgend jaar, en zelfs 1,38 dollar voor eind 2011.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.