Home

Achtergrond 583 x bekeken

'Energie aantrekkelijker maken'

De overheid dient een consistent beleid te voeren om de productie van duurzame energie aantrekkelijk te maken.

Dat zegt Ernst Worrel, hoogleraar energie aan de Universiteit van Utrecht. Worrel sprak tijdens de opening van het Melkvee Academisch jaar in Vierakker. Volgens Worrel heeft de Nederland de afgelopen jaren duidelijk steken laten vallen. "De huidige SDE-regeling en regeling voor zonne-energie zijn voorbeelden van hoe het niet moet", aldus de hoogleraar.

Als voorbeeld hoe het beter kan noemt hij het Duitse beleid voor het stimuleren van de opwekking van zonne-energie. "In Duitsland gaat de regeling buiten de schatkist om. Dat maakt het voor de overheid minder interessant om telkens aan de regeling te sleutelen." Oplossingen voor de lange termijn bieden volgens hem de noodzakelijke zekerheid voor investeerders.

Hoewel het voor producenten van duurzame energie nog lang niet altijd economisch verantwoord is om te investeren, is er volgens Worrel geen tijd om te wachten. Doel is om de uitstoot van emissies in 2050 met 60 tot 80 procent te hebben teruggebracht.Het ecologische systeem kan volgens hem een verdere belasting niet aan.

Als tweede reden noemt hij het opraken van fossiele brandstoffen. Ook zouden veehouders volgens Worrel er goed aan doen minder afhankelijk te worden van energieleveranciers. Het feit dat de olieprijs hoog blijft ondanks de economisch crisis duidt er volgens hem op dat energie in de nabije toekomst alleen maar duurder gaat worden.

Of registreer je om te kunnen reageren.