Home

Achtergrond 141 x bekeken

'Een op drie geitenhouders stopt'

Jeannette van de Ven, LTO-vakgroepvoorzitter melkgeitenhouderij vreest dat eenderde van de geitenbedrijven binnen drie jaar stopt.

”Een deel zal het doen om financiële redenen, een ander deel omdat ze het emotioneel niet meer aankunnen”, zegt Van de Ven.

Gisteren bracht landbouwminister Gerda Verburg een bezoek aan haar bedrijf. Verburg sprak op het bedrijf met Van de Ven over de ontwikkelingen rondom Q-koorts en de betekenis daarvan voor de individuele bedrijven.

Verburg erkent dat er een hele harde ingreep is gedaan in strijd tegen Q-koorts, maar dat deze maatregelen met de daling van het aantal patiënten met Q-koorts onder het niveau van 2007 wel gerechtvaardigd zijn.

Volgens Van de Ven is er bij het politieke besluit over het levenslange fokverbod sprake geweest van een tweespalt tussen de ministers van landbouw en volksgezondheid.

”Landbouwminister Gerda Verburg vindt het risico op verspreiding van Q-koorts door het fokken met jonge geiten die dubbel zijn gevaccineerd, aanvaardbaar, net als de veterinaire deskundigen. Minister Ab Klink en de deskundigen op het gebied van volksgezondheid vinden het risico niet aanvaardbaar”, zegt Van de Ven.

”Omdat de volksgezondheid zwaarder weegt dan belangen van de landbouw is het besluit genomen om het levenslange fokverbod voor jonge lammeren te handhaven”, aldus Van de Ven.

Het ministerie bevestigt dit niet. ”De commissie van deskundigen kon het risico niet kwantificeren en daarom is het zekere voor het onzekere genomen”, aldus een woordvoerder.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.