Home

Achtergrond 175 x bekeken

EU verbetert onderzoek ongevallen luchtvaart

Naar Nederlands model gaat de hele Europese Unie ongevallen en incidenten in de burgerluchtvaart onderzoeken.

Ook is het de bedoeling dat informatie over betrokken passagiers sneller naar buiten komt. Het Europees Parlement in Straatsburg stemde dinsdag met grote meerderheid in met de nieuwe wetgeving. Passagiers kunnen voortaan vooraf een contactpersoon aanmelden die bij een ongeval direct geïnformeerd moet worden. Bovendien worden alle luchtvaartmaatschappijen verplicht binnen twee uur na een ongeluk met een passagierslijst te komen. De soms dagenlange onzekerheid over wie bij een ongeval betrokken zijn, kan daardoor niet meer voorkomen, zegt CDA-Europarlementariër Corien Wortmann-Kool (Transportbeleid).

De EU krijgt geen eigen onderzoeksraad, maar een samenwerkingsverband van nationale onderzoeksinstellingen: "Wij kennen in Nederland al een Onderzoeksraad voor Veiligheid met vergaande onafhankelijke bevoegdheden. Dit goede voorbeeld krijgt nu in heel Europa navolging", aldus Wortmann-Kool. Alle onderzoeksraden in de EU-lidstaten moeten voldoen aan voorwaarden die hun onafhankelijkheid waarborgen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.