Home

Achtergrond 279 x bekeken

EU niet unaniem over zuivelbeleid

De Europese ministers van landbouw zijn het vanmiddag niet eens geworden over de verdere hervorming van het EU-zuivelbeleid. Enkele lidstaten, waaronder Nederland, vonden het voorstel van EU-voorzitter België onvoldoende.

De Europese landbouwministers bespraken vandaag in Brussel het rapport van de ambtelijke high level group die eerder deze zomer aanbevelingen deed voor het stabiliseren van de zuivelmarkt en de melkprijs. De Belgische raadsvoorzitter Sabine Laruelle en landbouwcommissaris Dacian Ciolos waren na afloop teleurgesteld dat de 27 ministers het niet eens konden worden over de politieke conclusies. Wel onderstreepten ze dat 22 landen het eens zijn en dat 1 land zich nog van een oordeel onthoudt. “Er is dus een overweldigende meerderheid”, stelde Laruelle vast. Voor raadsconclusies is echter overeenstemming nodig van alle lidstaten.
Commissaris Ciolos gaat nu werken aan een nieuwe tekst, die eind oktober of begin november klaar moet zijn. Daarin komt onder andere te staan hoe de onderhandelingspositie van melkveehouders en groeperingen daarvan kan worden versterkt. Daarvoor is het nodig dat de bestaande mededingingsregels worden aangepast. De 4 landen die nog niet konden instemmen (naast Nederland het Verenigd Koninkrijk, Zweden en Denemarken) hebben bezwaar tegen aanpassing van die regels of willen eerst een verruiming van het melkquotum.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.