Home

Achtergrond 375 x bekeken 1 reactie

EU broedt op versoepeling transgeen veevoer

De Europese Commissie komt binnenkort met een plan om de eis dat veevoer geen verboden transgene bestanddelen mag bevatten, de zogeheten nultolerantie, te versoepelen.

Het voorstel heeft betrekking op die transgene variëteiten, die in de Europese toelatingsprocedure zitten. De Commissie wil hiervoor met een “technische oplossing” komen, aldus commissaris John Dalli (gezondheid).

De oplossing bestaat erin om de monstername van veevoer, de analyse daarvan en interpretatie van de resultaten in de lidstaten op elkaar af te stemmen.

Volgens Dalli verandert deze technische oplossing niets aan de nultolerantie voor niet toegelaten transgene variëteiten. Het lijkt er evenwel op dat de Commissie het detectieniveau voor varianten die in procedure zijn wil bijstellen.

Het voorstel moet voorkomen dat tekorten aan veevoer ontstaan en dat de kosten voor de Europese veehouderij de pan uitrijzen. De EU importeert veel transgeen veevoer; de toelatingsprocedure is er veelal lang.

Administrator

Eén reactie

Of registreer je om te kunnen reageren.