Home

Achtergrond 209 x bekeken

EP wil eerlijke verdeling marges

Het Europees Parlement heeft gisteren in meerderheid ingestemd met een rapport van het Franse lid José Bové, waarin deze pleit voor extra regels en maatregelen om te komen tot een eerlijker opbrengstverdeling in de voedselketen.

Bové wil dat er Europese regels komen die moeten beletten dat marktspelers een te dominante positie krijgen. Onder andere moet meer inzicht worden geboden in de prijsontwikkeling en margeverdeling in de keten.

Daarnaast pleit Bové voor contracten, waarin afspraken kunnen worden gemaakt over uiterste betalingstermijnen, het tegengaan van verkoop onder kostprijs en dergelijke. Deze contracten zouden verplicht moeten kunnen worden gesteld.

Esther de Lange (CDA) is tevreden met de aanname van het rapport, dat in haar ogen zorgt voor een betere onderhandelingspositie in de keten voor boeren en tuinders. De VVD onthield zich van stemming. De intentie is goed, de middelen niet, aldus Jan Mulder. Hij vreest een toenemende bureaucratie. Diezelfde kritiek uitten de supermarkten eerder over het rapport.

Ook de Europese landbouworganisatie Copa-Cogeca is blij dat het Europees Parlement het rapport-Bové heeft aangenomen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.