Home

Achtergrond 180 x bekeken 7 reacties

EP neemt rapport-Bové aan voor eerlijker voedselprijzen

Het Europees Parlement heeft vandaag in meerderheid ingestemd met een rapport van het Franse lid José Bové.

Bové pleit daarin voor extra regels en maatregelen om te komen tot een eerlijker opbrengstverdeling in de voedselketen. Bové wil dat er Europese regels komen die moeten beletten dat marktspelers een te dominante positie krijgen. Hiertoe moet onder andere meer inzicht worden geboden in de prijsontwikkeling en margeverdeling in de keten.

Daarnaast pleit Bové voor contracten, waarin afspraken kunnen worden gemaakt over uiterste betalingstermijnen, het tegengaan van verkoop onder kostprijs en dergelijke. Deze contracten zouden verplicht moeten kunnen worden gesteld.

Esther de Lange (CDA) is tevreden met de aanname van het rapport, dat in haar ogen zorgt voor een betere onderhandelingspositie in de keten voor boeren en tuinders. De VVD onthield zich van stemming. De intentie is goed, de middelen niet, aldus Jan Mulder. Hij vreest een toenemende bureaucratie. Diezelfde kritiek uitten de supermarkten eerder over het rapport.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  jansma

  OK. En nu de retail organisaties aanpakken die hun leveranciers (lees:boeren) uitknijpen aan de ene kant en aan de andere kant soms een wereld prijs vragen aan de consument

 • no-profile-image

  koetje

  Ja melkveehouder,hier even een uitspraak van VVD-kopstuk Hans Wiegel:"Van winst nemen is nog niemand armer geworden".Dat zegt genoeg over de denkwijze van sommigen.

 • no-profile-image

  Ben

  NVV bedankt voor jullie inzet. Jullie hebben door intensieve lobby dit in Brussel op de agenda gekregen.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Het word hier wel weer pijnlijk duidelijk wie de VVD vertegenwoordigt; de wereld van de grote graaiers. Zeker niet die van de boeren en tuinders.

 • no-profile-image

  commentatortje van de zijlijn

  Als de supermarkten er geen gemak of alleen maar geen voordeel in zien dan hebben zij kritiek.en omgekeerd is de mulder van de vvd ,die voor dit soort ondernemers op moet komen.
  Bove was destijds toch een activist waar wij in georganiseerd nederland niet veel goeds van wisten en nu vindt ester de lange van het cda dat zijn voorstellen goed zijn in het ep.een maatschappij in ontwikkeling zullen we maar zeggen.

 • no-profile-image

  koetje

  Nee dat zie je niet verkeerd Kritische Lezer.De"nemer"wordt niet armer,maar de degene die "genomen"wordt wel.Die uitspraak laat gewoon zien waarom het zo'n enorme tyfusbende is in de wereld.Boeren werden al in de middeleeuwen "genomen"door de kasteelheren,die kasteelheren van toen bestaan nog steeds.Alleen wonen ze nu in riante villa's

 • no-profile-image

  Kritische Lezer

  Hoezo is daar nog nooit iemand armer van geworden? Er is toch ook een andere kant? Of zie ik dat nu verkeerd?

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.