Home

Achtergrond 183 x bekeken

Droogte Peru zorgt voor laagterecord Amazone

Het water in het Peruviaanse deel van de Amazone staat op het laagste punt in veertig jaar.

Dat meldde BBC vandaag. De rivier van ongeveer 6500 kilometer lang is de belangrijkste transportroute in het onherbergzame regenwoud van Peru. De bewoners van het regenwoud zijn bijna volledig afhankelijk van de Amazone voor hun levensonderhoud.

De 370.000 inwoners van de grootste stad in het regenwoud van Peru, Iquitos, worden tijdelijk bevoorraad door kleinere boten die op de vaarroute naar de haven langs gestrande schepen moeten manoeuvreren. De kleinere boten doen echter twee keer zo lang over dezelfde route die de goedkopere, grote schepen normaal gesproken afleggen.

De lage waterstand is het gevolg van een lange droogteperiode die, volgens de Peruviaanse meteorologische dienst, nog tot volgende maand duurt. Het water in het Peruviaanse deel van de Amazone ligt een halve meter lager dan in 2005, toen de droge Amazone zorgde voor een ecologische en economische ramp in het stroomgebied.

De Amazone is na de Nijl 's werelds grootste rivier en bevat ongeveer eenvijfde van het natuurlijke zoetwater in de wereld.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.