Home

Achtergrond 352 x bekeken

Dollar en pond winnen iets aan waarde

De euro is deze week in waarde gezakt van 1,27 tot 1,28 Amerikaanse dollars.

Dat is geen schokkende wijziging en vooral een teken dat het vertrouwen in Amerikaans herstel heel licht terrein heeft gewonnen ten opzichte van vertrouwen in Europees herstel. Ook tegenover het Britse pond verloor de euro iets aan waarde. Nederlandse landbouwproducten worden daarmee iets aantrekkelijker voor afnemers buiten de Europese monetaire unie.

Er wordt vooral gespeculeerd op macro-economische data die volgende week worden gepresenteerd. Economen verwachten dat hieruit zal blijken dat de vraag naar producten vanuit de consument voor de tweede maand op rij is gestegen, terwijl diezelfde consumenten hun schulden zouden hebben teruggebracht.

De voorzitter van de Europese Centrale Bank (ECB), Jean-Claude Trichet, verklaarde deze week tegenover de Financial Times dat banken in de eurozone nog wel even afhankelijk zullen blijven van noodmaatregelen. De rente die de ECB commerciële banken berekent, blijft volgens de Fransman vermoedelijk laag totdat herstel definitief doorzet. Daar is ook ruimte voor, want de inflatie ligt nog altijd duidelijk onder de 2 procent. Pas vanaf een inflatie van 2 procent wil de ECB de geldtoevoer wat remmen.

Een wat duurdere dollar resulteert niet alleen in een verbeterde handelsverhouding voor Nederland, maar maakt grondstoffen relatief duurder. Zowel aardolie als granen worden voor het grootste deel in dollars verrekend. De opmerking van Trichet had ook zijn uitwerking op de interbancaire rente. De drie maanden Euribor kwam deze week op het laagste niveau sinds het midden van juli. Banken putten hoop uit de maatregel van de ECB om voorlopig ongelimiteerd cash ter beschikking te stellen.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.