Home

Achtergrond 517 x bekeken 1 reactie

DCA: prijs fritesaardappelen tussen 16 en 24 euro

Adviesbureau DCA-Markt verwacht dat de prijs voor fritesaardappelen de komende maanden schommelt tussen 16 en 24 euro per 100 kilo.

Dat is twee keer zo hoog als de telers de laatste drie jaar hebben ontvangen.
Volgens DCA-directeur Kees Maas is de aardappelopbrengst per hectare dit jaar één van de laagste in tien jaar, zei hij gisteren op de Aardappeldemodag in Westmaas. "De oogst in de vijf belangrijkste aardappeltelende landen van de EU gaat naar de lage niveaus van 2003 en 2006 toen respectievelijk 25,5 miljoen ton en 25,2 miljoen ton is geoogst. Op basis van historische prijsontwikkelingen verwacht DCA-Markt voor de komende maanden een prijs voor fritesaardappelen van 16 tot 24 euro per 100 kilo."

Gisteren noteerde de termijnmarkt in Frankfurt €18,50 voor de contracten die aflopen in april 2011. Volgens Maas is de termijnmarkt een belangrijke graadmeter voor de prijsvorming op de fysieke markt. "Meestal is het zo dat wanneer de koers op de termijnmarkt op het moment van oogsten op of boven de 15 euro ligt, dat de prijs in dat seizoen door de bank genomen boven dat niveau blijft."

Maas plaatst wel een kanttekening bij de prijsverwachting. "Seizoen 2009/2010 heeft met dertien maanden langer geduurd door de verlate oogst van vroege aardappelen. Voor dit seizoen zijn nog elf maanden over. Dat is een maand minder om alle aardappelen te verwerken. Ook laat de geschiedenis zien dat de kans bestaat dat de prijs aan het einde van het seizoen alsnog in elkaar klapt."

Eén reactie

  • no-profile-image

    theus

    een troost kees ziet het altijd verkeerd

Of registreer je om te kunnen reageren.