Home

Achtergrond 303 x bekeken

Coceral verlaagt graanprognose

De Europese organisatie van graanhandelaren Coceral heeft de graanprognose flink verlaagd voor de EU.

In juni ging Coceral nog uit van een oogst van 283,7 miljoen ton graan. In de nieuwe graanprognose, die gisteren is verschenen, is de oogst terug gebracht naar 273,0 miljoen ton graan. Dat is 20 miljoen ton minder dan vorig jaar van de Europese akkers is gehaald.

Daarmee schat Coceral de graanoogst nog lager in dan het toonaangevende analysebureau Stratégie Grains. Die kwam onlangs met een oogstprognose van 274,8 miljoen ton graan. De tarweoogst komt volgens Stratégie Grains op 127,2 miljoen ton, terwijl Coceral in zijn prognose het houdt bij 126,8 miljoen ton tarwe.

De meeste lidstaten hebben dit jaar minder graan geoogst. Alleen in Spanje, Bulgarije en Roemenië is de graanproductie groter uitgevallen dan vorig jaar. Die landen hebben veel minder last gehad van droogte tijdens het groeiseizoen.

Frankrijk blijft met 64,6 miljoen ton verreweg de grootste graanproducent in de EU. Daarna volgt Duitsland met 43,7 miljoen ton, Polen met 26,6 miljoen ton en het Verenigd Koninkrijk met 20,2 miljoen ton graan.

Of registreer je om te kunnen reageren.