Home

Achtergrond 351 x bekeken

Case New Holland flink in trek door afsplitsing van Fiat

Na een sterk begin door vlotte verkopen van Zuid-Europees schatkistpapier zijn beurzen midden deze week weer fors gekelderd.

Grote technologiebedrijven in de VS bleken minder te presteren dan verwacht. Bovendien blijft de Japanse economie vrezen voor teruglopende exporten ten gevolge van een hoge waarde voor de yen. Agrarische aandelen staan per saldo rond dezelfde koers als vorige week.

Machinebouwer Case New Holland (CNH), ook bekend van Steyr, is een positieve uitschieter. De Wall Street Journal becijfert dat het bedrijf op de beurs sinds eind juni 70 procent in waarde is gestegen. Het Italiaanse autobedrijf Fiat bezit bijna 90 procent van de aandelen en is van plan CNH samen met Iveco in een apart bedrijf onder te brengen dat vanuit Chicago wordt geleid.
Analisten speculeren op de mogelijkheid dat Fiat veel zo niet alle aandelen van het bedrijf zal verkopen.

Fiat is financieel al langer niet buitengewoon gezond en heeft door een aandeel te nemen in het noodlijdende Amerikaanse Chrysler nog meer schulden opgebouwd. De waarde van een los CNH wordt geschat rond de 7 miljard dollar. CNH geldt qua omzet als grootste machinebouwer na John Deere. De verwachting van veel bankanalisten is dat het aandeel CNH tenminste tot en met begin 2011 aan waarde zal toenemen. Het bedrijf kende een zeer moeilijk 2009 maar ziet dit jaar door een aantrekkende markt in de VS, Azië en Zuid-Amerika de resultaten verbeteren. In het tweede kwartaal nam de omzet 4,5 procent toe. De winst bedroeg 112 miljoen euro, tegen een verlies van 52 miljoen euro in vorig jaar.

De vleesconcerns Tyson Foods en Smithfield Foods leverden op weekbasis fors in. Tyson vreest de vleesprijzen te moeten verhogen vanwege hoge voerkosten, terwijl de bank JP Morgan de verwachtingen voor concurrent Sanderson Farms naar beneden bijstelde.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.