Home

Achtergrond 104 x bekeken

CDA-leden in discussie met onderhandelaars

CDA-leden kunnen zaterdag op het partijcongres in discussie met (mede-)onderhandelaars van het conceptregeer- en gedoogakkoord met VVD en PVV.

In de ochtend zijn beschikbaar Tweede Kamerleden Ank Bijleveld en Jan Kees de Jager, die tevens demissionaire bewindspersonen zijn. In de middag is ruimte voor discussie met CDA-fractieleider Maxime Verhagen, nadat hij met waarnemend partijvoorzitter Henk Bleker een toelichting heeft gegeven.

Het CDA heeft woensdag de leden uitgenodigd voor het congres in de Rijnhal in Arnhem. Er is veel belangstelling, omdat de afgelopen weken in de partij een felle discussie is ontstaan over samenwerking met de PVV. Er worden tussen twee- en drieduizend leden verwacht. ,,Maar er is ruimte voor meer mensen als dat nodig is'', aldus een partijwoordvoerder.

Leden hoeven voor het congres geen spreektijd aan te vragen. In de congreszaal staan microfoons voor mensen die vragen en/of opmerkingen hebben. Dat geldt ook voor kritische partijprominenten, zoals de demissionair ministers Ab Klink en Ernst Hirsch Ballin.

Woensdag buigt de Kamerfractie zich nog over de akkoorden voor een minderheidskabinet van VVD en CDA met gedoogsteun van PVV. Als een meerderheid van de fractie instemt, zal donderdag het partijbestuur nagaan, of het onderhandelingsresultaat in lijn is met de CDA-beginselen en het verkiezingsprogram. Zo ja, dan zal het bestuur een resolutie voorleggen aan het congres waarin de fractie wordt opgeroepen door te gaan op de ingeslagen weg.

Tot vrijdag 22.00 uur kunnen bijvoorbeeld groepen van minimaal 25 leden, de CDA-jongeren (CDJA) en provinciale en gemeentelijke afdelingen resoluties indienen. Die worden voorzien van een 'preadvies' van het partijbestuur. Aangenomen resoluties gelden als een zwaarwegend advies aan de fractie.

Volgens het voorlopige programma opent Bleker het congres zaterdag om 10.00 uur. Dan is er discussie met Bijleveld en De Jager. Daarna is ongeveer een uur vrijgemaakt voor de lunch, zodat er gelegenheid is om informeel te spreken met Kamerleden. Het middagdeel begint met toelichtingen van Bleker en Verhagen. Daarna is er weer tijd voor discussie en voor een stemming over de resoluties. De partij streeft ernaar het congres tussen 17.00 en 18.00 af te sluiten met een 'naborrel'.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.