Home

Achtergrond 254 x bekeken

'Burger moet breken met ongezond gedrag'

Burgers moeten meer dan nu worden aangespoord om te breken met ongezond gedrag.

Zorgverleners moeten de burger daarop aanspreken en ondersteunen, terwijl de verzekeraar kan coachen en financiële prikkels kan uitdelen. Dat schrijft de Raad voor Volksgezondheid en Zorg (RVZ) in een woensdag gepubliceerd advies aan de minister van Volksgezondheid.

Kern van het advies is een verschuiving van zorg en ziekte naar gedrag en gezondheid. Aanbieders van zorg behoren niet langer uitsluitend te worden beloond voor het aantal verrichtingen maar ook op basis van bereikte resultaten. ”Het voorkomen van ziekte (en uitval) is minstens zo belangrijk als het behandelen ervan”, aldus de RVZ.

Aan de veranderingen die de komende tien jaar moeten plaatsvinden, hangt wel een prijskaartje. De eigen bijdrage van de verzekerden moet omhoog.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.