Home

Achtergrond 345 x bekeken 12 reacties

Britse megaveehouderij vraagt staatssteun aan

Nocton Dairies, de boerenonderneming die in het Engelse Nocton een melkveehouderij met 8.100 koeien wil bouwen, heeft voor de plannen steun aangevraagd uit een regionaal steunfonds.

Uit de aanvraag blijkt dat Nocton Dairies minder zou investeren in dierenwelzijn als de steun niet wordt verleend.

Dat blijkt uit de steunaanvraag waarop dierengroep Compassion in World Farming (CiWF) de hand heeft weten te leggen via de Britse wet op de vrijheid van informatie. De aanvraag is inmiddels bevestigd door een van de drie boeren achter Nocton Dairies, Peter Willes. Het bedrijf schrijft dat de steun nodig is voor enkele voorzieningen op het gebied van dierenwelzijn en milieu. CiWF noemt het "schandalig dat het welzijn van deze koeien wordt gebruikt als afpersing om belastinggeld te krijgen voor de minimaalste verbeteringen."

Volgens Willes is er niets verkeerds aan de aanvraag. "We hebben gevraagd om een financiële bijdrage, zoals veel bedrijven die voor een grote investering staan. We willen de boerderij bouwen volgens de beste eisen op het gebied van dierenwelzijn, recycling en vernieuwbare energie."

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Jan Melkert

  Han je slaat de spijker op zijn kop. Ze willen dit soort bedrijven als een gewoon bedrijf gaan exploiteren. Een soort Sovchos dus.........

 • no-profile-image

  K.A.R.Bonade

  goed verhaal Onno en Jan
  en helemaal juist

 • no-profile-image

  Han

  Mag ik hieruit concluderen dat melkveehouderij op grote schaal en met bescherming van milieu en dierenwelzijn een onrendabele bezigheid is? Kan melkveehouderij dan allen maar op boeren schaal of op >oude< bedrijven die voor milieu en dierwelzijn extra investeringen doen, maar reeds draaien en die voor overuren geen extra geld in rekening brengen?

 • no-profile-image

  belgisch

  Schandalig, diep triest. Dit is de aanloop naar nieuwe managers in de landbouw, die alles verzieken. Hun devies is: Kapitalisme, Subsidies, Slavernij met buitenlandse werknemers en verder Afdingen van Super kortingen en Mega toeslagen op geleverde produkten. Dit worden de nieuwe in Rusland al lang achterhaalde communistische bedrijven.

 • no-profile-image

  Jantje

  Als we niet oppassen komt er naast Bergboerensubsidie straks ook Keuterboerensubsidie, omdat we het allemaal zo schattig vinden. Grote bedrijven werken over het algemeen veel efficienter. Groot gedeelte van dit kostprijsvoordeel gaat echter weer op in loonkosten. En dat....is het voordeel van een familiebedrijf. De helft van de familie werkt immers toch voor niets. We zouden in NL moeten kunnen werken met financieel gezonde familiebedrijven. De discussie over dierwelzijn is onzin! Een boer is goed voor zijn vee en als er iets verdient wordt het vee er vanzelf beter van. Maar ja...men zegt dat de cunsument niet weer wil betalen. Het probleem is dat de consument de keus krijgt!

 • no-profile-image

  onno

  De reacties hier zijn wel een beetje overtrokken. Wat Nocton dairies doet, is niet tekenend voor alle grote bedrijven. 8000 koeien kan dan wel groot zijn voor Nederlands Madurodam, maar ik weet er genoeg, die groter zijn en echt geen vinger breed toeleggen op dierwelzijn en milieu. Ondergetekende is er een van.
  Sterker nog, doordat we een groter volume hebben kunnen we veel meer investeren in milieu sparende technieken. Hoeveel van de veehouders in Nederland winnen het water terug uit de mest? Hoeveel hebben er biogasinstallaties?
  En hoeveel krijgen een toeslag, omdat koetjes een paar uur voor de grap buiten lopen, over steun gesproken?
  Door dit soort reacties krijg je vanzelf een maatschappelijke weerstand voor alles wat meer dieren en/of grond heeft dan opa 50 jaar geleden. Als de agrariers het zelf niet begrijpen, hoe zal de consument het dan begrijpen?

 • no-profile-image

  Han

  Onno. Ik weet dat jij gek bent op grote (mega) bedrijven. je vertelde eens dat je alleen melk maakt voor een speciaal doel en dat doel heeft niets met eten te maken. Jij hebt dan ook geen markt die je prijs dicteert. Daar komt bij dat we in West Europa de beperkte ruimte moeten delen met de burger / toerist en wil die koeien zien, hoeft dat geen punt te zijn, als hij er maar voor betaalt. want wil hij koeien zien, dan is dat een handelswaar geworden en dus te koop. Waarom moeten boeren altijd alles doen wat de burger / kiezer wil? Is dit een uitwas van democratie?

 • no-profile-image

  Maak

  Wat is dat speciale doel dan? Ik word nu een beetje nieuwsgierig.

 • no-profile-image

  onno

  @Han. Ik ben niet per definitie gek van grote bedrijven. Ik ben er niet per definitie op tegen. Dat is een heel andere insteek. Er worden regelmatig dingen ge-uit die niet kloppen. Zoals dat grote bedrijven minder het dierwelzijn in het oog hebben. En zoals in het geval van Noctorn, dat ze zonder subsidie maar met het milieu 'spelen'. Voor ieder bedrijf is een plek. In Nederland past niet wat ik voor ogen heb, ik heb daar vrede mee en ben daarom weggegaan. Daarom is de zienswijze niet verkeerd. Ik ben ervan overtuigd dat agrariers veel beter in marketing moeten worden. Er is niets mis met het produkt, zoals het geproduceerd wordt. Alleen door intern gekonkel snapt de consument er ook niets meer van. En gelijk hebben ze.
  Wie mij kan verklaren, als ze je met 10 hokken met varkens, kippen of wat dan ook alles piekfijn voor elkaar hebt en dan besluit om er 100 van te maken met dezelfde doelstelling en 'piekfijnheid' waarom dat dan ineens schandalig is, oude "sovchoz" mentaliteit etc krijgt van mij een biertje. Ik heb inmiddels ettelijke besprekingen gevoerd met ministeries elders in de wereld, na het voorgaande rustig uit te leggen, wordt vaak gezegd dat men er nooit zo over heeft nagedacht en alleen maar met de waan is meegegaan, zoals de hardste roepers hebben voorgekauwd.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  De grote bedrijven chanteren de overheid, dat is in Nederland ook het geval. Grote bedrijven belasting betalen? dacht het niet. De bouwfraude die de samenleving miljarden heeft gekost wordt minimaal bestraft. Grote banken worden gesteund met miljarden euro's die ze niet terug gaan betalen(Zalm)
  Grote retail bedrijven kunnen ongestraft de land- en tuinbouw uitbuitten( heeft niks met eerlijke handel te maken) Overheid staat erbij en kijkt er naar

 • no-profile-image

  gangbaar

  Juiste weergave Jantje. Familiebedrijven is mooi en "renderend" zolang de hele familie maar voor een appel en een ei wil werken.

 • no-profile-image

  Han

  Onno. Dat biertje kun je van so wie so wel krijgen. Een goed gesprek bij een goed biertje altijd welkom. Je laatste regel is me uit het hart gegrepen,"Heel veel boeren / ondernemrs geloven het verhaal van groot (veel produceren)is goedkoper. Dus beter. Alleen ze vergeten dat er een sterke markt nodig is voor een goede prijs. Ten tijde van Chroetsjev werd deze gedachte ingevoerd in Rusland, met als gevolg zeer veel Wasmachines zeer goedkoop, maar helaas geen (kapitaalkrachtige) kopers. Dus de goedkoopste wasmachines in eindeloos grote magazijnen ten tijde van de omwenteling". Deze manier van produceren doen nagenoeg alle producenten op de vrije markt. Het gevolg is en hoop overschot voor de stort.

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.