Home

Achtergrond 194 x bekeken

Bijziendheid is erfelijk bepaald

Bijziendheid is erfelijk. Mensen krijgen die aandoening via hun ouders.

Dat blijkt uit onderzoek dat is gedaan aan het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam. Het onderzoek toont voor het eerst aan welke DNA-delen de erfelijke aanleg bepalen. Mensen met een genetische variant op chromosoom 15 hebben een hoger kans op bijziendheid. Voor de studie zijn alle chromosomen van ruim 15.000 mensen getest.

Ook omgevingsfactoren verergeren de kans op bijziendheid. Lezen op jonge leeftijd en weinig buitenspelen van kinderen lijken de aandoening te verergeren. Bovendien komt bijziendheid vaker voor bij stadbewoners dan op het platteland. Het lijkt erop dat dat een verkeerde combinatie van genetische aanleg en omgevingsfactoren het ontstaan van bijziendheid in de hand werkt.

De aandoening is de belangrijkste oorzaak van blindheid op middelbare leeftijd. Bij bijziendheid groeit de oogbal excessief in de lengte. Hierdoor valt het brandpunt van de lichtstralen die het oog in schijnen voor het netvlies, in plaats van erop. Dat zorgt voor een onscherp beeld. Het zicht kan gecorrigeerd worden met een bril, lenzen of een chirurgische ingreep.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.