Home

Achtergrond 187 x bekeken 1 reactie

Beurzen veren op door mooie cijfers China en VS

Het optimisme is teruggekeerd op de beurzen. De AEX-index in Amsterdam noteerde woensdag de grootste stijging in twee maanden.

De oorzaak: schijnbaar keihard bewijs dat de maakindustrie in de grootste economieën ter wereld, de VS en China, eindelijk weer duidelijke groei laten zien. De maakindustrie is vroegcyclisch: als het goed gaat in de maakindustrie, volgt de rest van de economie, waaronder de landbouw, later.

Op Dole Foods, Total Produce en Monsanto na noteerden alle 25 bedrijven op de AGD-index dan ook op weekbasis beurswinst. Dole Foods en Total Produce zien dankzij koud weer in Noord-Europa nog altijd lagere prijzen dan vorig jaar. Hogere prijzen die voor met name bananen worden gerealiseerd in Azië en de VS kunnen dit verlies niet volledig compenseren. Total Produce noteerde overigens gisteren een winststijging voor belastingen van 5,5 procent, bij een iets hogere omzet.

Opvallend is de beurswinst die Smithfield Foods op weekbasis realiseerde. Investeerders reageerden een week geleden positief op het bericht dat de kredietbeoordelaar Standard & Poor’s de kredietsituatie bij het vleesbedrijf uit Virginia als gezond beoordeelt, en voor de komende tijd een verdere verbetering verwacht. Deze week maakte bestuursvoorzitter Larry Pope bovendien op een aandeelhoudersvergadering bekend dat Smithfield Foods na twee verliesgevende jaren ”op alle fronten” weer winstgevend is. Ondanks hoge graanprijzen denkt Pope door toenemende export en consumptie in eigen land goede marges vast te houden.

Het aandeel van Monsanto blijft onder druk staan. De Amerikaanse producent van zaaigoed en gewasbeschermingsmiddelen verlaagde de winstverwachting. Het bedrijf houdt moeite genetisch gemodificeerd zaad voor mooie prijzen weg te zetten en lijdt bij de afzet van de herbicide Roundup onder concurrentie uit China en Polen.

Foto

Eén reactie

  • no-profile-image

    Han

    Het vertrouwen in de >beurs< keert terug. Dit wil niet zeggen dat het economisch daadwerkelijk beter gaat. We geloven dit alleen maar en gaan dus weer meer betalen voor in principe waardeloze papiertjes genaamd >aandelen<. Is met ditverhaal de hele economie niet oververhit geraakt enkele jaren geleden?

Of registreer je om te kunnen reageren.