Home

Achtergrond 172 x bekeken

Bestuursrechter kritisch over regels megastal

De bestuursrechter in Den Bosch heeft zich gisteren, in een eerste rechtszaak over de strengere regels voor megastallen van de provincie Noord-Brabant, kritisch getoond over de uitzonderingsmogelijkheden in de huidige overgangsperiode.

Zo is bijvoorbeeld onduidelijk wie ontheffing moet aanvragen voor een grotere stal (college of raad). Ook is de overgangsperiode erg krap om ontheffingsaanvragen definitief door een rechter te laten beoordelen.

De rechtszaak van gisteren was aangespannen door de broers Martijn en Wilbert Verbakel uit De Mortel, die hun varkensstallen dicht bij de bebouwde kom van het dorp hebben ontmanteld en vergevorderde plannen hebben om het bedrijf op één andere plek voort te zetten. Voor de nieuwe plek is een ontheffing nodig. De gemeente weigerde om ontheffing bij de provincie aan te vragen.

”Hoe redelijk is de verordening”, vroeg de rechter zich af over de duur van de overgangsperiode. Brabant wil ná 1 januari 2013 geen enkele ontheffing meer toestaan.

De bestuursrechter doet op 6 oktober uitspraak.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.