Home

Achtergrond 149 x bekeken

Berlusconi vraagt vertrouwen parlement

De Italiaanse premier Silvio Berlusconi zal het parlement woensdag, op zijn 74ste verjaardag, om vertrouwen in zijn leiderschap vragen.

Berlusconi is van plan zijn programma voor de rest van zijn termijn, die in 2013 afloopt, bekend te maken. Daarna vraagt hij het Lagerhuis om hem te steunen. Als hij die steun krijgt, herhaalt hij dit donderdag in de Senaat.

Uit de stemming moet blijken of Berlusconi nog over een meerderheid in het parlement beschikt om zijn termijn uit te dienen. Het is de eerste grote test van zijn leiderschap sinds Berlusconi overhoop ligt met zijn voormalige bondgenoot en Kamervoorzitter Gianfranco Fini. Eerder dit jaar stapte Fini uit Berlusconi's regeringspartij PDL, waarna ongeveer veertig parlementsleden hem volgden.

Fini heeft gezegd dat hij van plan is het programma van Berlusconi te steunen, waardoor een meerderheid achter de premier zal staan. De voorstellen waarvoor de regering het vertrouwen zal vragen, hebben onder meer betrekking op belastinghervormingen, het federalisme, de hulp aan het arme zuiden van het land en maatregelen om de criminaliteit en immigratie in te tomen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.