Home

Achtergrond 346 x bekeken 3 reacties

BASF vernietigt Amflora pootgoed in Zweden

BASF vernietigt alle pootgoed van de transgene zetmeelaardappel Amflora dat in Zweden vermengd is geraakt met de transgene aardappel Amadea.

Het gaat om 16 hectare van de 80 hectare Amflora-pootgoed die BASF in Zweden verbouwt.

Eind augustus bleek dat op een perceel op het Noord-Zweedse proefbedrijf van BASF 47 Amadea-planten stonden tussen 680.000 Amflora-planten. Beide transgene zetmeelrassen zijn ontwikkeld door BASF. Amflora kreeg in maart een toelating van de EU. BASF vroeg eind augustus een teelttoelating aan voor Amadea.

Volgens BASF zijn de twee rassen vermengd geraakt tijdens de opslag van het pootgoed. Het veredelingsconcern heeft de Europese Commissie beloofd de transgene rassen voortaan volledig gescheiden op te kweken en te bewaren.

BASF teelt in Tsjechië 150 hectare en in Duitsland 15 hectare Amflora. Daar is geen vermenging geweest, zegt manager Mette Johansson. "Deze aardappelen zijn nooit in de buurt geweest van Amadea-aardappelen. De Amflora-aardappelen in Tsjechië worden verwerk tot zetmeel, hetgeen we ook al van plan waren. De rest van de Zweedse aardappelen en de in Duitsland geteelde Amflora willen we gebruiken als pootgoed. Maar daar overleggen we nog over met de overheden van die landen."

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Patrick

  Jullie boeren zijn de dupe van een veeindustrie en je eigen belangenbehartigers, en laffe CDA en VVD politiek, ik voorspel je grote problemen met huidige gentech massale invoering.
  Ik mag hopen dat er over 5 jaar een tribunaal komt en dat Verburg, vakbonden , LTO en voerhandelaren en gentech bedrijven en WUR voor levenslang opgesloten worden in de donkerste kelders.
  Jullie lafheid tegenover het leven op de planeet kan niet zwaar genoeg gestraft worden.
  Ik hoop dat jullie eigen kinderen rechter worden, en zij met plezier jullie opsluiten als grote fasicten in de geschiedenis boeken van deze blauwe planeet.
  ***
  Lees gerust het volgende,
  'Dode door resistente kipbacterie'
  http://www.telegraaf.nl/binnenland/7743030/___Dode_door_resistente_kipbacterie___.html

 • no-profile-image

  Greet

  Hoeveel doden door resistentie moeten we betreuren voordat de geldwolven en kanibalen beseffen dat ze zelf ook dood kunnen gaan aan hun eigen broedsels, brouwsels en geknutselde rommel? We weten inmiddels wat af van de normen en moraal van wijlen Prins Berhard. Wat is de relatie tussen Prins Bernhard, zijn schoondochter uit het grote gentechland (met een omstreden vader die ex-onderminister was van landbouw) en het promoten van de chemiegiganten in ons land en de invloed van majesteit? Is het eigen bezit veilig stellen belangrijker dan de gezondheid van het eigen volk? Voelt de top de Nederlandse burger als eigen volk of als noodzakelijk kwaad dat van nature kwaadwillig is en een obstakel op weg naar nog meer geld, roem, macht (en) wellust? Krijgen we Griekse en Romeinse tijden?

 • no-profile-image

  M. Bos

  Als de eigen fabrikant de aardappelen al niet uit elkaar kan houden, hoe moeten boeren en later burgers, die dan uit elkaar houden, als die aardappelen tenslotte ook voor consumptie worden goedgekeurd?
  Stop toch met het verknutselen van ons voedsel, het heeft geen enkele zin.

Of registreer je om te kunnen reageren.