Home

Achtergrond 674 x bekeken 2 reacties

Aardappel verschuift in nieuwe eisen Global Gap

Aardappelen en industriegroenten vallen in de nieuwe Global Gap-richtlijn onder de module machinaal oogstbare gewassen.

De nieuwe richtlijn geldt vanaf teeltseizoen 2011. Volgens accountmanager Geert Staring van certificeringsbedrijf NAK Agro scheelt dat de telers veel ongemak en administratie. "Tot nu toe worden aardappelen gezien als groenten, die vaak met de hand worden geoogst. Daar stellen supermarkten strengere eisen aan dan aan gewassen als suikerbieten, uien of graan die machinaal worden geoogst. Zo vervalt bij aardappelen de eis dat een toilet en handwasgelegenheid beschikbaar moet zijn binnen 500 meter van de werkplek."

Vrijwel alle tuinders voldoen aan de eisen van Global Gap. In de akkerbouw zijn het vooral de telers van tafelaardappelen die meedoen aan Global Gap, het certificeringssysteem van supermarkten. Staring: "Aardappelen kunnen vanaf volgend jaar onder dezelfde module worden meegenomen als bijvoorbeeld suikerbieten of uien. Dat scheelt veel administratie."

Ook is het in de nieuwe richtlijn mogelijk om een gedeelte van het bedrijf te certificeren voor Global Gap. Ook dat scheelt veel administratie, zegt Staring. "Een akkerbouwer kan bijvoorbeeld alleen zijn tafelaardappelen leveren volgens de eisen van Global Gap."
Bovendien worden vanaf volgend jaar zogenoemde voorloopvragen gehanteerd, zegt Staring. "Vragen die niet van toepassing zijn op het bedrijf kunnen worden overgeslagen. Als een akkerbouwer geen substraatteelt heeft, kan hij die vragen overslaan. Tot nu toe accepteert de richtlijn niet dat vragen worden gezien als niet van toepassing. Deze wijziging betekent dat een inspecteur zich kan beperken tot relevante vragen."

Volgens Staring ligt in de nieuwe richtlijn meer nadruk op geïntegreerde bestrijding."”Het verantwoord gebruik van gewasbeschermingsmiddelen is belangrijk voor de voedselveiligheid. Het is nog niet duidelijk welke eisen daarvoor gaan gelden. NAK Agro houdt binnenkort bijeenkomsten voor telers die meer willen weten over de nieuwe richtlijn."

Laatste reacties

  • no-profile-image

    mels

    Niks hoor,Ze kopen gewoon in de winkel moet toch vol,Ik zou zeggen leg de wet en global gap naast elkaar en ziedaar het resultaat,eenieder doet het al goed alleen schrijf je het dan niet op.

  • no-profile-image

    niek

    Wat zou er gebeuren als boeren besluiten om niet mee te doen aan certificering? Lege winkels mischien?

Of registreer je om te kunnen reageren.