Home

Achtergrond 527 x bekeken

600 runderen in quarantaine na Space

Alle ruim 600 runderen die aanwezig waren op de Franse veebeurs Space in Rennes zijn op het bedrijf van herkomst in quarantaine geplaatst.

Dat volgt op de ontdekking van IBR, koeiengriep, in een eerder genomen melkmonster van één van de tentoongestelde dieren. De organisatoren van Space stellen dat de risico's miniem zijn maar dat ze toch het zekere voor het onzekere willen nemen.

De IBR-besmetting is geconstateerd op 15 september, tijdens de beurs, in een melkmonster dat al tien dagen eerder was genomen. Een op 23 augustus uitgevoerd bloedonderzoek van de betrokken koe had geen besmetting aan het licht gebracht. ‘"Er was dus ook geen enkele reden om het dier op Space te weigeren," aldus de organisatoren. Verdere testen op het betrokken dier leverden ook een negatief resultaat op, maar daarbij wordt er wel op gewezen dat de incubatietijd van IBR ongeveer 21 dagen is. Bij het bedrijf waar de koe vandaan kwam, bleken echter wel acht van de gecontroleerde koeien positief te zijn.

Het comité heeft daarom alle 450 rundveehouders op Space opgedragen hun dieren bij terugkeer 40 dagen in quarantaine te houden. Binnen een tijdsduur van 15 tot 30 dagen moet een bloedmonster worden genomen om de aanwezigheid van het IBR-virus te controleren.

Of registreer je om te kunnen reageren.