Home

Achtergrond 228 x bekeken

40.000 belangstellenden voor rijtoer

De gouden koets rijdt over de Lage Voorhout in Den Haag, op weg naar de Ridderzaal.

Naar schatting ruim 40.000 mensen keken gisteren in Den Haag naar de rijtoer van de koninklijke familie. De politie hield drie verdachten aan, onder wie een 29-jarige man uit Winterswijk die een glazen waxinelichthouder naar de gouden koets gooide. De andere twee werden aangehouden vanwege overtreden van het alcoholverbod en openbare dronkenschap. Tijdens de balkonscène van de koninklijke familie dreef er een spandoek aan ballonnen voorbij, met daarop de tekst Majesteit, tijd voor Twente. Dat leidde tot hilariteit bij de koningin en haar familie. Foto ANP

Arjan de Bruin haalt modder van de banden van de pluktrein op een perceel Conference in Enspijk. De Bruin is namens een fruitteeltbedrijf uit Geldermalsen gedetacheerd voor de oogst in Enspijk. De zeven hectare zijn namelijk van een handelsbedrijf uit de regio. Het fruit is direct van de stam verkocht. Op de kopakkers zijn meer sporen gereden dan in de rijen, vertelt hij. ”We hebben bijna volle treinen op de kop afgevuld om niet opnieuw een rij in te hoeven.” Het perceel is niet getroffen door meer dan normale vruchtval. In andere delen van de Betuwe zijn wel veel vruchten gevallen. Foto William Hoogteyling

En ook dit jaar waren ze present op Prinsjesdag in Den Haag: Staphorsters die in hun traditionele kledij wachten op het voorbij komen van de gouden koets. Deze tieners uit de Overijsselse plattelandsgemeente stonden gisteren voor museum het Mauritshuis te wachten op een glimp van Beatrix, kroonprins Willem-Alexander en prinses Máxima. Toevallig, of misschien zochten ze het plekje juist wel op, stonden ze voor een afbeelding van een schilderij van kunstenaar Paulus Potter. Het schilderij, De Stier (1647), is het beroemdste werk van de Nederlandse beestenschilder uit de Gouden Eeuw. Foto ANP

Medewerkers van de keuringsdienst NAK halen het topoog uit een aardappelmonster voor het opplanten in de kas. Met het blad van die nieuwe planten wordt het verplichte virusonderzoek voor pootaardappelen uitgevoerd. De nacontrole komt op gang, maar door het natte weer veel later dan normaal. Om toch snel te kunnen exporteren is de capaciteit van de snelle pcr-methode vergroot. Foto Alex de Haan

Freek Verhoeven, eigenaar van wijnhoeve De Colonjes in het Gelderse Groesbeek, oogst de eerste druiven van zijn bedrijf. De oogstomstandigheden zijn gunstig, maar veel druiven hebben de regen niet overleefd. Vrijwilligers plukken de komende weken zo’n vijf hectare. Op termijn komt daar nog een perceel van 7,5 hectare bij. Wijnhoeve De Colonjes was dit jaar niet aanwezig op de onlangs gehouden Nederlandse wijnkeuring. Verhoeven noemt in dagblad De Gelderlander het niveau van de jury niet voldoende. Foto Vidiphoto

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.