Home

Achtergrond 204 x bekeken 4 reacties

Zegen voor de armsten

De paniek op de graanmarkt stemt tot nadenken. De politiek heeft ervoor gekozen de voedselproductie grotendeels over te laten aan de vrije markt.

Maar dat kan ertoe leiden dat voedsel duur wordt. Speculanten zien hun kans schoon om bij sterk wisselende prijzen snel geld te verdienen. Daarom zijn zij sinds juli erg actief geworden op de termijnmarkten voor graan. Dat heeft de graanprijs extra opgedreven. Sterke stijgingen van de graanprijs leiden onvermijdelijk tot voedselschaarste voor de allerarmsten in de wereld. Bovendien jaagt duur voedsel de inflatie aan. En het remt de economische groei omdat mensen minder geld uitgeven aan goederen. Zodra de graanprijs zijn top heeft bereikt, verkopen de speculanten massaal hun graancontracten, waardoor de prijzen weer pijlsnel dalen. Dat heeft het seizoen 2007/2008 laten zien.

Niet alleen consumenten en graanverwerkers, ook telers hebben baat bij stabiele prijzen op een acceptabel niveau. Daarom moet de politiek speculatie op de termijnmarkten voor voedingsgewassen tegengaan. Dat kan door een maximum te stellen aan het aantal posities dat een handelaar kan innemen en door de koersschommelingen aan maxima te binden. Dat betekent een inperking van de vrije markt, maar het is vooral voor de allerarmsten op de wereld een zegen.

Agrarisch Dagblad

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Bert-Jan

  Volgens mij hebben arme boeren in bijvoorbeeld Afrika juist baat bij hogere voedselprijzen. Dan verdienen ze ook eens wat.
  Het blijft een paradox, bij hoge voeselprijzen worden de allerarmsten de dupe en bij lage prijzen ook, want dan wordt er door het Westen te veel gedumpt op de wereldmarkt wat volgens veel deskundigen weer ten koste gaat van arme boeren in de derde wereld.

 • no-profile-image

  Henk

  Oneens met strekking van artikel en tegen overheidsbemoeienis.
  Leve de grondstoffen-speculanten: http://www.meervrijheid.nl/?pagina=1985

 • no-profile-image

  drent

  Waarom moeten alleen de boeren opdraaien voor de allerarmsten?

 • no-profile-image

  Han

  Om de prijzen te controleren, wordt gesproken over het verkopen van de >interventie< voorraden. Wie heeft in dit geval baat bij deze hoge graanprijs. Juist de overheden, met de winst kunnen ze of investeringen doen of staatsleningen aflossen. De overheden hebben dus baat bij deze speculaties! Een aanwakkerende inflatie maakt aflossen van lang lopende staatsleningen alleen maar "goedkoper".
  De overheden zullen inflatie dan ook gebruiken om hun torenhoge oude schulden weg te werken.

Of registreer je om te kunnen reageren.