Home

Achtergrond 350 x bekeken

Zaadbedrijven werken aan fusariumresistente ui

Uienzaadbedrijven De Groot en Slot en Nickerson-Zwaan werken aan fusariumresistente uienrassen.

Uienzaadbedrijven De Groot en Slot en Nickerson-Zwaan werken aan fusariumresistente uienrassen. Dat bleek gisteren op de uiendag in Colijnsplaat.

De zwakteschimmel fusarium is een groeiend probleem in de uienteelt, waartegen geen middel bestand is. Resistente rassen bieden hiertegen uitkomst, zoals dat nu al tegen valse meeldauw het geval is. Hierover zijn telers erg tevreden.

De Groot en Slot en Nickerson-Zwaan laten op de Uiendag in het Zeeuwse Colijnplaat weten hiermee bezig te zijn. Er is echter nog een lange weg te gaan, zo maakten beide partijen gisteren duidelijk.

Deze nieuwe rassen moeten naast de resistentie minstens de kwaliteit van bestaande uienrassen hebben. ”Die uien moeten ook geëxporteerd kunnen worden”, vertelt André Boot van Nickerson-Zwaan.

Door de samenwerking met Advanta komt schot in de zaak, legt hij uit. ”Advanta staat in de veredeling bekend om opbrengst en Nickerson om kwaliteit. Die twee aspecten zijn samengekomen in de veredeling. De eerste resultaten zijn veelbelovend. Fusariumresistentie is een moeilijk verhaal. Er komt wel steeds meer vraag naar resistente rassen. We zijn ermee bezig.”

Joost Snoek, accountmanager bij uienzaadbedrijf De Groot en Slot, legt uit dat de steeds intensievere bouwplannen bijdragen aan fusariumdruk. Fusarium overleeft in de grond. ”Bodemvruchtbaarheid speelt een belangrijke rol. Fusarium is een zwakteschimmel en komt voor in een stress-situatie. Die hebben we dit jaar wel gehad met de droogte, gevolgd door de regen”, zegt de accountmanager.

Bodemschimmels leiden tot een lagere opbrengst, meer tarra en een lagere prijs. Een partij uien kan zelfs onverkoopbaar worden. Tot de resistente rassen op de markt komen, is een ruime rotatie het enige bestrijdingsmiddel tegen fusarium.

Of registreer je om te kunnen reageren.