Home

Achtergrond 363 x bekeken 10 reacties

Wereldbank: exportstop Rusland onverstandig

De Wereldbank begrijpt de Russische exportstop op graan, maar noemt het ineffectief.

Volgens beleidsmaker Hans Timmer is een exportstop op korte termijn voor Russen voordelig, maar neemt ze uiteindelijk veel onbedoelde en schadelijke problemen met zich mee. Rusland zou beter op de wereldmarkt graan bij kunnen kopen om de prijzen in eigen land te drukken.

Rusland stelt vanaf 15 augustus een exportstop in voor graan. Aanleiding is een combinatie van hitte en droogte die niet alleen gewassen doet verpieteren, maar ook tot grootschalige bosbranden en dus smogvorming leidt. In juli is het sterftecijfer door het weer verdubbeld.

De situatie is extreem, aldus Timmer. Het is meer dan zeven graden warmer dan normaal rond deze tijd van het jaar. De graanproductie daalt met een kwart ten opzichte van vorig jaar, tot net iets meer dan 40 miljoen ton. Rusland is gedwongen interventievoorraden aan te spreken om prijzen te kalmeren.

Het openstellen van de grens doet pijn, aldus Timmer. "Je wil die nieuwe voorraad die je aanspreekt niet meteen de grens over zien verdwijnen", een logische consequentie bij recordhoge prijzen. Hoewel zelfs de WTO een exportban toestaat wanneer binnenlandse problemen ontstaan, denkt Timmer dat het toch onverstandig is.

In reactie op de exportstop zijn internationaal prijzen gaan pieken. Timmer denkt dat de stijging doorzet. Rusland nam in de laatste jaren immers een substantieel deel, 12 procent, van de handel in tarwe voor zijn rekening. Landen reageren paniekerig: ze stellen zelf ook exportstops in, of gaan vanwege onzekere levering over op het aanhouden van excessieve voorraden.

De internationale voedingsprijzen schieten daarom omhoog en Rusland kan zich daarvan niet afsluiten. Wat begon als een 2,25 procent kleinere beschikbaarheid van tarwe op de wereldmarkt, kan zo het effect ressorteren van een veel grotere daling. Rusland kan volgens Timmer veel beter de wereldmarkt gebruiken, dan zich ervan af te sluiten.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Expat

  Onno,

  Kan het nieuwsbericht even niet vinden welk bureau dat had gezegd, maar de voorraden passen niet, werd er duidelijk geschreven.
  Ben het met je eens dat speculaties gereguleerd moeten worden. Olie en voedsel zijn machtinstrumenten.
  Een volgende oorlog zou om voedsel gaan.....

 • no-profile-image

  onno

  Da's makkelijk praten met elke avond je pens vol en 10 kg overgewicht.. Gepensioneerden moeten rondkomen met ongeveer 80 USd per maand en als je dan, zoals in Ukraine, zegt dat je de pensioenen omhoog wilt hebben naar ongeveer 100 USD word je op de vingers getikt door IMF. Debilism ten top...

 • no-profile-image

  Han

  Onno. Stel de CIS landen gaan gewoon exporteren, wat gebeurt er dan? De Rijke wereld omvattende graanhandelaren kopen en zetten het weg ter speculatie. Wie is er nu gek de westerse landen of jullie daar met de druk van de babushka's. Voor mij geen vraag meer ik denk alleen dat wij in het westen ons net zo lang aan de geldwolven overleveren tot we echt in de stront zitten, maar dan zonder varkens (voer). Vrije Wereld Handel is ons >nieuwe geloof< nu we minder met de Kerk hebbe. Ik zie het kapitalisme de weg gaan van het communisme reeds voor af gegaan door de Katholieke kerk (Middeleeuwen), velen >niets< en sommigen >heel veel< als we op deze weg doorgaan.

 • no-profile-image

  Han

  Onno. De Wereldbank is een instituut dat moet leven van mondiale geld transacties. Zij zien liever een florerende wereldhandel, hun uitvinding, dan een ex CCCP die zich ontwikkelt door elkaar te steunen (wat Poetin wil). Om dan vanuit die situatie een nieuwe >aanval< op de wereldmarkt te doen. Laten we eerlijk zijn bij een hogere graanprijs kan Rusland veel marginale gronden in productie nemen. Ik ga er van uit dat deze zomer een uitschieter is en geen norm wordt.

 • no-profile-image

  boerke

  Ja de wereldbank verzint van alles om de inflatie door hogere voedselprijzen de kop in te drukken. En de boertjes maar laten creperen om de burgers welvaart te geven!
  Gelukkig heeft Poetin weinig boodschap aan deze figuren en zal hij alles in het werk moeten stellen om de eigen bevolking aan het eten te houden.

 • no-profile-image

  onno

  @expat. De voorraden kloppen wel, de voorspellingen kloppen niet. Maar dat is geen Russische exclusiviteit. Australie stelt de prognoses ook om de haverklap bij. Dat in Rusland de halve wereld verbrand kun je ook niet voorspellen.
  @ Han.Inderdaad. Ik heb eens een artikel met Soros en Buffet gelezen. Die machtswellustelingen spelen met voedsel en dus met mensenlevens of het niets is. Ik heb wel eens op een conferentie geopperd om elke speculatie in voedsel, energie en financien te reguleren en zoniet te verbieden. Speculatie is wat anders dan vraag-en-aanbod prijsstelling. Zo heel ver zit ik er niet naast, kijk maar wat er gebeurd met de chocolade prijzen, omdat een of andere debiel meent de hele voorraad cocao op te kopen en op te slaan.

 • no-profile-image

  onno

  Han. Op langere termijn heb je uiteraard gelijk. Putin en consorten wilden immers een soort CIS graanbeurs in het leven roepen. Op korte termijn zullen Ukraine en Rusland voor rust kiezen binnen de nationale grenzen. Er wonen nog steeds 250 mil mensen, waarvan de meerderheid het niet ruim heeft. Je kunt de babushka's van alles maken, maar als het brood en de aardappels onbetaalbaar worden( 80 USD per maand is in Rusland en Ukraine ook niets) heb je al snel protesten die de "oranje-revolutie" doen verbleken. Ik kan me de gedachtengang van Putin en Yanukovich indenken..

 • no-profile-image

  Han

  Expat. De volgende oorlog gaat WATER en daarna voedsel. Water wordt mijns inziens de beperkende factor als we niet onze verspilling stopzetten. Hoe vaak lezen we niet hoeveel water er nodig is om onze luxe artikelen te maken en ons eten te bewerken, als of het niet eetbaar is als het van de boer komt. Nee het wordt bijna nog een keer geproduceerd. Eerst landbouw producten >ontleden< en daarna weer in elkaar zetten. Hoe debiel kan de mens zijn. Door de eeuwen heen is er nog nooit zoveel water per persoon verkwist als de laatste eeuw.

 • no-profile-image

  Henk en Ingrid

  Bij de wereld bank zitten enorme slavendrijvers, zat die Melkert daar ook niet bij?

 • no-profile-image

  Expat

  Van de week las ik toch echt nieuws, van een bedrijf, dat de totale voorraad van graan in Rusland niet klopte.
  Toen ik het laatste melde werd ik voor gek uit gemaakt, omdat ze alles super registreren. Nu ben ik wel weer benieuwd naar die reacties van diegene ;)))

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.