Home

Achtergrond 203 x bekeken

Wapa: productie appels buiten EU daalt scherp

De appel- en perenoogst daalt in Midden- en Oost-Europa scherp.

Dat blijkt uit prognoses van de World Apple & Pear Association (Wapa). In Rusland, Polen en Oekraïne lijkt langdurige hitte en droogte de oogst met tientallen procenten te doen dalen.

Eerder bleek op het fruitcongres Prognosfruit dat de EU afstevent op een oogst van 9,7 miljoen ton, 11 procent minder dan vorig jaar en de op één na kleinste productie in de laatste tien jaar. De situatie lijkt in Midden- en Oost-Europa door het weer nog erger.

Volgens Wapa zal Rusland tenminste 17 procent minder appels oogsten. De perenproductie was al laag, en zal eveneens dalen. Oekraïne stevent bij appels nog af op een plus van 5 procent, maar oogst 35 procent minder peren.

Waar in Rusland en Oekraïne de oorzaak ligt in temperaturen tot 7 graden boven het langjarige gemiddelde, gaat Midden-Europa gebukt onder een tweede golf overstromingen in enkele maanden tijd. Polen verwacht tenminste 30 procent minder appels en 56 procent minder peren te oogsten.

De oogst is met 1,9 miljoen nog altijd groot, zelfs 800.000 ton groter dan in beurtjaar 2007, maar volgens de Nederlandse vertegenwoordiging in Warschau is de kwaliteit van de appels uitzonderlijk slecht. Normaliter wordt de helft verwerkt, maar nu kan dat percentage hoger uitkomen.

Of registreer je om te kunnen reageren.