Home

Achtergrond 621 x bekeken

Vreugdenhil verbetert marge over 2009

Zuivelverwerker Vreugdenhil heeft vorig jaar bij een ruim 20 procent lagere omzet een bijna gelijke winst behaald als vorig jaar.

De winst over 2009 kwam uit op 20,5 miljoen euro, tegenover 21,4 miljoen over 2008. De omzet daalde van 450 miljoen naar 352 miljoen euro.

Dit blijkt uit het jaarverslag van de onderneming. Daarmee steeg de marge op de omzet van 4,75 naar 5,8 procent. Behalve de winst wist Vreugdenhil ook de eigenvermogenspositie verder te versterken.

Vreugdenhil is gespecialiseerd in de productie van en handel in melkpoeders. Het betrekt het grootste deel van de benodigde melk via dochterbedrijf Nemelco van zo’n 1.000 Nederlandse melkveehouders.

Het bedrijf heeft productiebedrijven in het Friese Scharsterbrug, Gorinchem in Zuid-Holland en het Gelderse Voorthuizen. Behalve in Nederland heeft het vestigingen in Spanje, Italië en Litouwen.

Het bedrijf had, net als de rest van de zuivelsector, vorig jaar te maken met historisch lage marktprijzen voor zuivel. Toch wist het de marge te verbeteren. Voor dit jaar verwacht het opnieuw een positief resultaat. Vorig jaar nam Vreugdenhil alle aandelen in de fabriek te Scharsterbrug over en investeerde het in modernisering en capaciteitsvergroting van de fabrieken in Gorinchem en Scharsterbrug.

Ook dit jaar wordt weer geïnvesteerd. Dit gebeurt met het oog op de liberalisering van de zuivelmarkt per 2015. Het bedrijf wil de melk van haar leveranciers ook na die datum goed kunnen blijven verwerken Een deel van de investeringen is ook gericht op het flexibeler maken van het assortiment producten dat het kan leveren.

Dochteronderneming Nemelco betaalde volgens berekening van het Agrarisch Dagblad vorig jaar een gemiddelde melkprijs exclusief btw uit van € 26,57 per 100 kilo, bij Nederlandse standaardgehalten en een jaarleverantie van 560.000 kilo.

Dat is net iets onder de totale contanten melkprijs van FrieslandCampina over 2009. Dit jaar ligt de melkprijs van Nemelco tot en met juli nog boven het gemiddelde voorschot van de andere zuivelverwerkers.

Of registreer je om te kunnen reageren.