Home

Achtergrond 284 x bekeken

Vrachtauto’s vast aan Oekraïense grens

Ongeveer veertig Nederlandse vrachtwagens met onder meer bloemen en planten staan vast bij diverse grensovergangen van Oekraïne.

Dat hebben bronnen binnen de Vereniging van Groothandelaren in Bloemkwekerijproducten en de Nederlandse ambassade in Kiev donderdag bevestigd.

Oekraïne, dat lid is van de Wereld Handelsorganisatie WTO en de importbelasting moet verlagen, zou druk uitoefenen op de Nederlandse handelaren om hun facturen te verhogen. Hierdoor zou het land dus alsnog dezelfde bedragen binnenhalen. Maar daardoor worden Nederlandse bloemen te duur en zijn ze moeilijker te verkopen in Oekraïne.

Het komt in een periode van grote bezorgdheid over corruptie in Oekraïne, vooral in het grensgebied waar nu deze problemen zijn. De ambassade zegt de zaak te onderzoeken en heeft om opheldering gevraagd bij de autoriteiten.

Nederland is een van de belangrijkste exporteurs van tuinbouwproducten ter wereld. Naar Oekraïne exporteerde Nederland vorig jaar voor 25 miljoen euro aan bloemen en planten.

Volgens VGB dreigt voor de betrokken exporteurs een zware schadepost. "Uit onze achterban horen wij ook dat veel importeurs in Oekraïne niet meer bestellen, omdat zij ervan uitgaan dat de bloemen en planten toch niet op tijd of in slechte staat arriveren,'' zegt VGB-directeur Robert Roodenburg in een verklaring.

De autoriteiten in Oekraïne hebben officieel nog niet gereageerd. Media in Oekraïne meldden alleen dat deze week een minibus uit Nederland werd aangehouden. De chauffeur zou onder meer voor ongeveer 10.500 euro aan bloembollen en koffie uit Nederland hebben willen smokkelen via de grens met Hongarije.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.