Home

Achtergrond 260 x bekeken 7 reacties

Von Braun: nieuwe voedselcrisis dreigt

De wereld staat aan de vooravond van een nieuwe voedselcrisis. Ontwikkelingslanden zijn nu kwetsbaarder dan tijdens de voedselcrisis in 2007/2008.

Dat schrijft Joachim von Braun, directeur van het onderzoekscentrum Centre for Development Research in Bonn, in The Financial Times. Von Braun was directeur-generaal van het International Food Policy Research Institute.

De wereldvoedselmarkt verkeert in een erbarmelijke staat, stelt Von Braun. "Sinds 2008 is er te weinig gedaan om voedselcrises te voorkomen. Vooral de wereldgraanmarkt functioneert slecht. Ontwikkelingslanden hebben te weinig geïnvesteerd in voedselproductie. En rijke landen voeren een slecht landbouwbeleid."

De recente prijsstijgingen worden veroorzaakt door tegenvallende oogsten en speculatie. Von Braun: "De financiële markten zijn recent gereguleerd om buitensporige speculatie te beteugelen. De goederenmarkten blijven nog steeds buiten schot en trekken speculanten aan. De volatiliteit van voedselprijzen moet wereldwijd worden aangepakt. Dat kan door speculatie op voedselmarkten duur te maken. Ook moet de landbouw in ontwikkelingslanden worden verbeterd."

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Han

  Von Braun zegt niet dat we in het westen meer moeten produceren, hij wil in eerste instantie meer produceen in de Ontwikkelingslanden. Nu produceren wij daar op de vruchtbare gronden producten voor onze markt, onder het mom van >krijgen ze valuta<. Helaas blijft er niet veel meer hangen dan loon, "huur land"en een beetje belasting. De winst en de kennis kopen we in het Westen bij het moeder bedrijf, die ook de handel voor haar rekening neemt. Ieder continent zal in eerst instantie voor zijn eigen burgers moeten zorgen en daarna aan export denken. Deden we dit dat zou de wereld omvattende speculatie in graan en zaderijen niet voorkomen. Voor het zover is zal eerst een wereld omvattende voedsel crisis moeten zijn, waarbij alleen de rijksten nog iets te eten hebben en de rest in de rij staat als was het Moskou aan het eind van de communistische macht.

 • no-profile-image

  Robert Drente

  De moderne boer is een niet calculerende belegger zonder dat hij het zelf door heeft.

 • no-profile-image

  wim

  Het begint dus door te dringen dat als de mens de natuur niet helpt er voor een x aantal mensen geen bestaan meer is op deze aardbol.
  Laten we daarom als rijk land(hoe lang nog) stoppen met vruchtbare gronden om te zetten in natuur.

 • no-profile-image

  dirk

  Wat meer bemesten van akkergrond zou meer vruchten afwerpen!Och nee toch,dat is ons ook al verboden.Wat ik wil zeggen is dat er in potentie nog wel voor 12 miljard mensen voedsel te produceren is wereldwijd.De vraag is of dat de Bilderberg mensen wel zoveel mensen op aarde wensen?

 • no-profile-image

  onno

  De beste man vertelt niets nieuws. Ik denk ook dat er meer regionaal geproduceerd moet en kan worden ipv dat gezeul met halve vrachten water met alle risico's dat zich dat meebrengt.
  Probleempje wat ik aan de horizon wat zie is, dat er op dit moment echt wel leuk geinvesteerd wordt in de landbouw door Arabieren, Chinezen, hedgefondsen etc. Maar investeerders sturen mensen met een beperkte ervaring naar grote agri bedrijven. Men calculeert met 3 jaar netto verliezen, maar dan moet de toko draaien met minimaal een rendement van 15% Zoals we allemaal weten is het niet eenvoudig om jaar in jaar uit hoge rendementen te halen. Investeerders worden er al snel zat van en willen niet nog een keer investeren.
  Ik zie soortgelijks al in Rusland ontstaan. Het is nu heel 'hot' om in agribusiness te investeren, als het niet maar niet omslaat in Siberische wintertemperatuur...

 • no-profile-image

  Han

  Gert. Inderdaad de boer wordt er niet beter van, maar daar ligt niemand wakker van. De boer is de moderne slaaf, hij werkt zich vrijwillig de pleuris in de hoop dat het >morgen< beter wordt. Hij noemt zich ondernemer, maar vergeet dat de eerste economie regel luidt >een ondernemr is in staat de prijs te bepalen voor zijn product<. Welke boer kan zijn peijs bepalen en ook nog vangen?

 • no-profile-image

  gert

  wordt de boer toch niet beter van

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.