Home

Achtergrond 239 x bekeken

Volgend jaar vroege Conference op de markt

Volgend jaar wordt de Corina-peer gelanceerd in Nederland.

De peer, een mutant van Conference, vult de leemte tussen de oude en de nieuwe perenoogst. Dat zegt Wilfried Jeurissen, directeur van de Limburgse Tuimbouwveilingen, die de verkoop in België voor zijn rekening neemt.

De Corina-peer is normaliter drie weken eerder rijp dan de Conference. De gebroeders Saels uit het Vlaamse Donk ontdekten deze peer zo’n twintig jaar geleden bij toeval. Een tak met peren bleek enkele weken vroeger dan de rest rijp te zijn, en werd door het bedrijf vermeerderd. De ontdekking is volgens Saels uitzonderlijk: proeftuinen willen al jaren een 'vroege' Conference.

In 2005 kwamen in België de eerste peren op de markt. Het betrof minder dan 200 ton. Momenteel wordt door de 150.000 aangeplante bomen 700 ton opgebracht. Het is een geregistreerd clubras, en het aantal bomen zal niet worden vergroot, aldus Jeurissen. De jonge bomen leveren slechts 4 of 5 kilo. Dat zal de komende vijf jaar groeien tot ongeveer 20 kilo.

Over prijzen wil Jeurissen liever niet spreken, maar volgens hem leveren de peren sinds de introductie structureel meer op, ondanks problemen met de maat. "De vooruitzichten zijn daarom extra goed. Lang zaten we met maten tussen 45 en 55. Door goede samenwerking werken we nu toe naar 65."

De Nederlandse markt is met de Britse volgens Club Corina de volgende markt waar buiten België en Rusland kan worden afgezet.

Of registreer je om te kunnen reageren.