Home

Achtergrond 514 x bekeken 22 reacties

'Vleesprijs moet omhoog bij duurder voer'

Slachterijen moeten hun uiterste best doen om een eventuele stijging van de voerkostprijs terug te halen in de vlees prijzen.

Dat zeggen voorzitter Wyno Zwanenburg van de NVV en voorzitter Annechien ten Have van LTO Varkenshouderij in reactie op de hogere graanprijzen. De Rabobank verwacht dat de vleesprijs op termijn onherroepelijk stijgt. Op de korte termijn is het echter vooral de verhouding tussen aanbod en vraag die de prijs bepaalt, aldus directeur Dominique Hilckmann van de gelijknamige slachterij in Nijmegen.

Zwanenburg en Ten Have wijzen erop dat nog lang niet duidelijk is wat er met de voerprijs gaat gebeuren. Er is veel onrust in de markt en speculanten zijn volop actief, waardoor niet duidelijk is wat de werkelijke effecten zullen zijn. Zwanenburg wijst erop dat het in vergelijking met 2007 fundamenteel anders is. "Toen waren er vrijwel geen voorraden granen meer en kon je werkelijk geen kant op. Dat is nu, zoals het zich laat aanzien, nog niet zo."

"Er wordt al wel her en der geroepen dat brood, bier en aardappelen duurder worden", aldus NVV-voorzitter Wyno Zwanenburg. "Slachterijen moeten dan het signaal afgeven dat ook vlees duurder wordt."

Laatste reacties

 • no-profile-image

  john

  als we nu 5% minder insemineren hebben we over 10 maanden minder vlees... dat is het grote probleem van onze sector. We kunnen heel slecht inspelen op de marktontwikkelingen omdat het gewoon 10 maanden duurt voordat ons product klaar is. Een gemiddeld huis is eerder gereed tegenwoordig. Dus als iemand nu besluit te stoppen met fokken zien we het effect pas over 10 maanden. Als dadelijk de biggenspotgoedkoop worden moeten de varkens ook maar lichter geslacht worden. Dat is de enige manier om snel in te spelen op vraag en aanbod.

 • no-profile-image

  Herman Schober

  Vlees moet sowieso duurder worden. Om de vee-industrie de wereld uit te helpen zal de consument meer moeten betalen voor zij lapje vlees. Dat is niet erg want we krijgen toch veel te veel dierlijke eiwitten binnen. Daarbij wordt het milieu onevenredig belast, wordt de biodiversiteit bedreigd, de honger in de wereld in stand gehouden, is er onvoldoende drinkwater. en last but not least zal het heleboel dierenleed schelen. Dus: weg met de vee-industrie en (drastisch) omhoog met de vleesprijzen!!!!

 • no-profile-image

  anti

  De Kroegbaas zegt ook elke dag :MORGEN GRATIS BIER!

 • no-profile-image

  john

  Als ik straks voldoende gespaard kan ik de vleesvarkenstak van de grond krijgen en mijn baan opzeggen dan ben ik volledig boer. Nu kan dat nog niet uit dus even mijn geduld bewaren... groeien in de zeugen is ook een optie. 300 zeugen gesloten, 500 zeugen, of 1000 zeugen met personeel worden de bedrijven die in de toekomst meekunnen. ik heb nu 275 zeugen dus moet er voor 225 bijwerken elders. Heb er geen problemen, vind het zelfs prettig om naast mijn bedrijf nog wat sociale contacten op het werk te hebben. Heel de dag alleen in de stal is ook niet alles. Maar als we allemaal een beetje meer marktgericht gingen produceren.. hoeven de bedrijven niet zo groot te worden. Dan kan ik bijvoorbeeld met 275 zeugen een volledig ondernemers inkomen verdienen en kan ik een middag in de week de sector promoten en meer vrijwilligers werk verzetten of misschien zelfs de politiek in gaan. Als ik 500 zeugen heb of 275 zeugen gesloten heb ik hele dagen te werken, kom ik de stal niet meer uit en is er geen tijd voor de maatschappij om ons heen. Maar ieder zijn keuze.

 • no-profile-image

  Han

  De voerprijs stijging zou wel eens de start kunnen zijn van vermindering van de vlees productie, met als gevolg een automatische prijsstijging. Stel dit gebeurt houden de boeren zich dan in de hand en laten ze de productie stijging dan eindelijk eens achter zich?? Een markt waar de vraag het aanbod overtreft is altijd beter dan een markt waar het aanbod groter is dan de behoefte. Laten de zo goed georganiseerde boeren dit eens in hun oren knopen en steeds elkaar het licht niet in d eogen gunnen.

 • no-profile-image

  john

  graan kan de silo in en duur verkocht worden als de prijzen weer goed zijn. het is een stuk makkelijker te bewaren dan vlees.

 • no-profile-image

  exact

  'Vleesprijs moet omhoog bij duurder voer'. Klopt, maar waar in de vrije markt heeft iemand daar een boodschap aan. Het draait om tekort-evenwicht-overschot. Jammer, daar weten ook akkerbouwers alles van.

 • no-profile-image

  BOERTJE

  jHON BLIJF NUEENS VAN DEZE SITE JE BENT EEN RAND DE BIGGEN ZAKKEN EN HET VOER STIJGT EN JE BEGINT TE KLAGEN HET IS AL LANG NIET ZO ALS HET HOORT HARD WERKEN EN GOED VERDIENEN ZO ALS IK HET ZIE BEN JE EEN BOERTJE EMT 250 ZEUGEN DIE NOG NIET VOLDOED AN DE NIEUWE EISEN EN NOG GAAT WERKEN EXTERN MET WEINIG SCHULD DAT IS GEEN ECHT PARTIJ OM MEE VOOR DE DAG TE KOMEN NU EEN ANDERE GEDACHT 35 JAAR 500 ZEUG GESLOTEN NU 4 JAAR AAN DE GANG VOLDOEN AAN EISEN DAT EENS DOOR TELLEN GAAT NIET

 • no-profile-image

  boertje

  400 zeugen doe je al niet alleen (echt alleen niet opa hulpje vrouw etc allen !!!!)
  Vacantie vrije dag etc zou wel moeten kunnen laten we zeggen 50 uur

 • no-profile-image

  john

  400 zeugen alleen gaat prima. wel op een goed ingedeeld bedrijf, korte looplijnen en alles geautomatiseerd. prima mogelijk. 400 zeugen alles verspreid over het erf, een grote ellende en opa's hulp zeer welkom.

 • no-profile-image

  exact

  Dus verdubbelen die graanprijzen....?

 • no-profile-image

  john

  de vermeerderingsbedrijven en de de gesloten bedrijven moeten nu al inspelen op de vraag van over 10 maanden... dan pas zijn onze producten klaar.. maar niemand kan ons goede informatie geven waarop wij kunnen anticiperen.. vooruit de keten in gaat voldoende informatie > gezondheid, aantallen zeugen, aantallen biggen en ga zo maar door. Maar over wat er van ons gevraagd wordtover 10 maanden? daar krijgen we niets over te horen. de biggen voor de komende 10 maanden komen er, de zeugen zijn geinsimineerd, de biggetjes geboren, de biggen gespeend, de biggen afgeleverd, de vleesvarkens etc. Deze moeten allemaal nog geslacht worden voordat een productievermindering zichtbaar wordt in de markt. En dan is het alweer Juni en worden de eerste positieve oogstraminigen weer bekent gemaakt en zijn er geen biggen...

 • no-profile-image

  Robert Bodde

  Over vijf maanden volgen de berichten dat varkenshouders in polen, oekraine en rusland (backyard) massaal stoppen. Vlees krapper aanbod, prijzen omhoog. De varkenscyclus werkt altijd. Bij lagere graanprijzen stappen ze massaal weer in.

 • no-profile-image

  Maaike

  Halle Hans uit Bresil, dank voor je opmerking! Het klinkt mij logisch in de oren. Toen ik las dat de voerkosten zo zouden stijgen, was mijn eerste reactie: Dan moeten we komende winter maar geen koeien afmesten (wij hebben zoogkoeien). Maar ja, de kans is groot dat iedereen zo denkt en dat de markt, in ons geval, met een overschot aan magere koeien zit. Als het financieel uit kan dus toch maar wat dames dik maken deze winter! Ik hoop je volgend voorjaar te kunnen vertellen dat de wijsheid van de oude emigrant ook voor vleesvee opgaat!

 • no-profile-image

  Geurt

  Het is een gospe dat boeren bij grote duurzame bedrijven nog geen goed belegde boterham kunnen verdienen!
  De gloeilamp kan men in een vrij Europa wel verbieden,maar een opslag op het levensmiddelen product voor de boer,dat wil men niet.Ik vind het grof schandalig dat de duurzame bedrijven niet in staat zijn om goed inkomen te verdienen.Nederland schaam je,en dat geld ook voor beleidsmakers die zich met dergelijke materie bezig houden.

 • no-profile-image

  Hans

  Prijs wordt bepaald door vraag en aanbod. zowel wat granen betreft als vlees. Nu was ik nog maar net geëmigreerd, en bezig om de varkens schuren te bouwen, toen een oude Hollandse pionier, emigrant uit de jaren 50, tegen mij zei: "Hans mien jong, As de mais duur is, dan bunt de varkns goekoop en as de mais goekoop is dan bunt de varkns duur" Nou, dat was mij stijll tegen het haar in. Terugkijkend heeft de beste man 100% gelijk gehad.
  Ik denk dat het zo is dat wanneer het voer duur wordt, er een heleboel (kleinere) varkensboeren zijn die zeggen, "Het kan niet meer uit, we doen wat minder varkens", wat op dat moment, tijdelijk, een groter aanbod tot gevolg heeft. Als het voer goedkoper wordt, zeggen die zelfde (kleinere) boeren, :"Het graan is zo goedkoop, we kunnen het maar beter in de varkens stoppen", wat op dat moment tot gevolg heeft dat er tijdelijk minder aanbod van varkens is. Aangezien de markt niet alleen bevoorraad wordt door NL boeren die toch altijd alleen maar doordoen, omdat ze dat van de bank moeten, is dit de reden van deze tegengesteld heid. Anders zou ik het niet weten.

 • no-profile-image

  John

  ik weet dat ik met mijn productie van 8000 goede biggen per jaar 2013 overleef... Des te minder zeugen ik hiervoor nodig heb des te beter. heb nog voldoende financiele ruimte over om mijn stallen aan te passen. Ik kan groeien vanuit mijn eigen vermogen zonder al te veel geleend geld, hoef dan ook niet op mijn achterpoten te staan als de voerprijzen flink doorstijgen. Maar wat ik wil aangeven is dat wij met zijn allen veel geld laten liggen door het verkeerde doel voor ogen te hebben: zoveel mogelijk produceren en zo hard mogelijk groeien.. Dus grote financiele risico's nemen om een product te maken wat er al meer dan voldoende op de markt is. En dan maar hopen dat je het iets beter doet dan je collega zodat die eerder omvalt. Lekker sociaal bezig noem ik dat. Ondertussen heeft dit spelletje jou als ondernemer heel veel geld gekost en je hebt je collega in een sociale huurwoning gedwongen. maar je hebt de ronde overleeft! 2 jaar krijg je de kans om weer een beetje financieel te herstellen en dan begint het weer opnieuw. Ik ben boer geworden omdat ik het leuk vind om met de dieren te werken. Als ik de dieren goed verzorg krijg ik er ook iets voor terug, arbeidsgenot en een volle portemonnee. Maar aan de andere kant is het ook veel tellen en proberen om die kostprijs maar zo laag mogelijk te krijgen.. Ook dat vind ik leuk om te doen. Onze afnemers tellen immers net zo hard of zelfs harder.. bv: de mester heeft maar 30 euro betaald voor de big en 50 voor het voer... Als we nu 1,00 euro bieden voor het vlees is het voldoende en gaat het gewoon allemaal door.. wat ik me nu dus afvraag is: heeft het zin om dadelijk die varkens 120 kg (levend) te maken met duur voer van 30 euro per 100 kg maken, of maken we de varkens 110 kg en besparen we 27 kg voer = 8,10 per varken.. Het aanvod vlees daalt met 10%, dus prijs blijft zeker gelijk.. de afname van voer daalt met 10% dus minder prijsstijging.. Door de afdeling 2 weken leeg te houden komt er geen extra vraag naar biggen. Dus bigkosten blijven gelijk of dalen nog. Uiteindelijk is het rendement op de vleesvarkenshouderij hetzelfde, komt er een kleiner aanbod van vlees en stijgen de opbrengstprijzen. Als straks het voer goedkoper wordt, de opbrengsprijzen weer op een hoger niveau liggen is het weer zinvol om de varkens veel zwaarder te maken. Ondertussen heeft de fokkerij zijn werk ook gedaan (biggen voor 30 euro maken houd niemand lang vol, dus er zullen er een aantal geheid afvallen) en zijn er over 10 maanden minder biggen en kunnen alle vleesvarkens weer 120 kg worden.. binnen een jaar hebben we schade van de dip beperkt en klimmen we weer naar een piek. Dit is mijn visie. Heb beide situaties voor mijn bedrijf doorgerekend en door niet 10 maanden af te wachten op de fokkerij kunnen we als sector veel geld verdienen. En onze stallen aanpassen.

 • no-profile-image

  john

  maar met alle respect boertje braband, hoe ziet jou bedrijf eruit?

 • no-profile-image

  Meindert van den Hengel

  Uiteindelijk is prijsvorming altijd vraag en aanbod.In een prijsdal is het kleinere aanbod het enigste wat de prijs weer omhoog kan krijgen.Probleem is dat de afname van het aanbod trager gaat als we allemaal zouden willen omdat de investeringen voor het houden van varkens in de meeste landen zodanig zijn dat stoppen echt de laatste optie is.
  In de vleeshandel is er ook een aspect dat de snelheid van prijsherstel vertraagd:doordat grotere retailers zijn ontstaan die prijsafspraken voor langere termijn willen.Bij winkelacties voor een specifiek vleesproduct worden er afspraken gemaakt voor hoeveelheid en prijs welke eigenlijk alleen te behappen zijn voor hele grote vleesleveranciers.
  Een aanmerkelijk kleiner aanbod:meer dan 5 % afname,is het enigste wat duurzaam werkt.

 • no-profile-image

  Ieder

  John, je spreekt je zelf tegen en/of praat alles in je eigen straatje. Je bent boer geworden in een reeds overvoerde markt..... Vervolgens vind je dat bestaande boeren niet teveel moeten uitbreiden omdat de markt al overvoerd is..... Mijn eigen mening is dat ik alle respect heb voor starters, maar evengoed voor bedrijfsontwikkeling. Mijn buurman met 150 zeugen en een fulltime baan ernaast vindt ook dat ik er met 500 zeugen teveel heb. Je kunt het ook andersom stellen, waarom moet iemand met een fulltime baan en inkomen ook nog zo nodig boer zijn ?

 • no-profile-image

  Hans

  Hey Boertje Braband, wa's jou probleem?? altijd maar John af te zeiken. As ge hoger wil scheiten dan dat je kont zit, moet ge op de kop aan staan.

 • no-profile-image

  boertje

  Hans brasil lees de reactie van jhon eens goed en even denken. Als je het dan niet snapt Alle respekt maar wel even tellen

Laad alle reacties (18)

Of registreer je om te kunnen reageren.