Home

Achtergrond 308 x bekeken 12 reacties

Vleeskuikenhouder gaat voor hoge bezetting

Vrijwel alle Nederlandse vleeskuikenhouders willen gebruikmaken van de mogelijkheid om 42 kilo vleeskuikens per vierkante meter te houden per 2011.

Dat is de maximale bezettingsgraad die dan geldt.

Dat heeft een woordvoerder van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) vandaag verklaard. Vleeskuikenhouders hadden tot half juni de tijd om aan te geven welke bezettingsgraad ze na dit jaar willen hanteren.

Per 1 juli is de Europese Vleeskuikenrichtlijn van kracht, die een bezettingsgraad van 33 kilo per vierkante meter voorschrijft. Als wordt voldaan aan bepaalde voorwaarden mogen vleeskuikenhouders ook 39 kilo of zelfs 42 kilo per vierkante meter houden. Nederland telt ongeveer zevenhonderd vleeskuikenhouders, die samen circa 50 miljoen vleeskuikens houden.

Henk Hulsbergen van het Productschap Pluimvee en Eieren (PPE) is niet verbaasd dat vrijwel alle pluimveehouders voor de maximale bezettingsgraad gaan. "De meesten zitten nu of op die norm of hoger", zegt de sectorcoördinator pluimvee.

LNV-minister Gerda Verburg antwoordde de Tweede Kamer deze week dat 36 procent van de bedrijven onder de 42 kilo-norm zou zitten, maar die gegevens dateren van 2005.

"Sinds 2005 is de roep om zwaardere kuikens groter en is het gemiddeld geslacht gewicht toegenomen", aldus Hulsbergen. De Tweede Kamer moet overigens het Vleeskuikenbesluit nog behandelen. Omdat het om een besluit gaat, kan zij wijzigingen niet afdwingen. Wel kan ze vragen het besluit alsnog te behandelen als wet – die wel amendeerbaar is. Minstens dertig leden moeten dat willen. De Kamer moet dit uiterlijk 28 september laten weten.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Louisa

  Sinds ze Waalkens, de oppper-ruimer tijdens de mkz-crissis, hebben aangwezen als dierenbeschermer van het jaar, ben ik natuurlijk NIET meer lid van de dierenbescherming. Maar jullie moeten je niet verschuilen achter organisaties die voor jullie praktijken zijn. Je moet naar jezelf kijken en zien wat je die arme dieren aandoet. Neem je eigen verantwoording en kijk niet welke ruimte jullie van de wet en andere organisaties krijgen. Je bent toch ook niet voor: "de gelegenheid maakt de dief?" of wel soms?

 • no-profile-image

  Bartje uut Drenthe

  Kobus, hoe mijn maag zich ook omdraait bij jou smerige reactie, je mag bij mij komen kijken op het bedrijf.......wat wij doen om 24 uur per dag voor onze dieren, om ze een goed leven te geven is bij jou niet helemaal helder op zijn zachtst gezegd. maar je mag hier komen kijken. op 1 van dee grootste mega bedrijven van noord-nederland.
  by the way, die term 42 kg per m2 komt bij de overheid van daan en die uit de vleeeskuikensector,
  dus post je contact gegevens even en dan stuur ik je een uitnodiging.

  Bart

 • no-profile-image

  Kobus

  Schandalig. Werkelijk schandalig! Ze moeten die vleeskuikenhouders eens met z'n alleen proppen op een vierkante meter. Stelletje schoften. Jaaaa wat hebben de dieren in de vee-industrie toch een "goed leven" he.....

 • no-profile-image

  Kiplekker

  Dat is me nogal een ruimte, valt me mee. In mijn jacuzzi heb ik minder ruimte dan 2 vierkante meter (=84 kg.) en het is mijn meest favoriete plek.

 • no-profile-image

  boertje

  Aan die gene die heer zo reageert dus u vakantie geld over maken naar de derde wereld landen u 1 en 2 vakantie niet gaan en het geld besteden aan pakistan de rest gaat die ander landen waar het zo geweldig gaat en dan mag je nog zelf alles boven de bijstand aan onze dak lozen geven en dan mag je hier zulke onzin schrijven. MAAK JE EENS DIK OVER ECHTE DINGEN. HIER GAAT NEDERLAND AAN KAPOT als het zo door gaat komt straks alles vanuit het buiten land waar het echt niet beter gehouden word buiten de eu dus

 • no-profile-image

  Rens

  Als de boer net zoveel zou verdienen met 33 kg, waren ze daar allemaal voor gegaan.

 • no-profile-image

  iemand

  de moeite niet waard om op te reageren.

 • no-profile-image

  Louisa

  Hoe het er ook staat: 42 kilo per vierkante meter deze zin geeft aan dat er totaaaaaaaaal geen respect is voor het levende diertje. Het gaat nieteens meer over aantallen kuikentjes per vierkante meter, neee het gaat over kilo's per vierkante meter, alsof het kuikentje al dood is en geen gevoel heeft. Wel slim om zo te praten alvast, want dan hoef je ook niet aan dierenwelzijn te denken, nietwaar?

 • no-profile-image

  Kobus

  @Bartje _ Ik heb genoeg dieren-holocaust gezien in diverse pluimveehouderijen. Ik weet hoeveel dieren ellende er is in de vee-industrie. Ja verschuil ja maar achter de overheid. 42 kg mag dus dan is het goed toch? Ja ja. Als de overheid zou zeggen 60, 70 of 80 kg zou je het ook doen. Alles voor het geld, BOVEN het dier. En das dus precies wat ik bedoel. Jullie pluimveehouders kunnen je gewoon niet verplaatsen in het dier. Ooit gehoord van dierenWELZIJN Bartje? Ooit gehoord dat dieren slecht tegen stress kunnen? Ooit gehoord dat dieren graag de ruimte hebben en pijn, angst, honger en dorst kunnen ervaren? Bovendien vind ik het werkelijk schandalig dat jij schrijft dat je je dieren een "goed leven geeft". Vee-industrie is in GEEN ENKELE vorm goed voor dieren! En het gore lef dat je mijn reactie dan smerig noemt toont maar weer eens hoe ziek en geflipt jullie in elkaar steken.

 • no-profile-image

  Gerard

  Ik heb net de 'regels rond reageren' gelezen. Dat betekent volgens mij dat reacties zoals van Kobus ervoor zorgen dat hij geblokkeerd of op zijn minst verwijderd wordt.

  Ook herkauwer en alle andere namen waar hij onder reageert vallen daaronder. (overheersend aanwezig)

  Redactie zou u hier wat aan willen doen?
  Alvast bedankt, ook namens vele collega's wiens leesplezier ernstig aangetast wordt door dergelijke personen.

 • no-profile-image

  niek

  Louisa, ben je lid van de dierenbescherming?

 • no-profile-image

  Kobus

  Tja Gerard uit t Harde. Kan je een beetje slecht tegen kritiek mien jong? Ja de waarheid is hard he. Het wordt hoog tijd dat de gruwelijke dier-onterende vee-industrie z.s.m. verdwijnt. Ook al wil jij dat niet. Jij en je collega's denken alles maar met dieren te kunnen doen, maar je zal toch echt moeten accepteren dat dat niet meer getolereerd wordt. De dieren-holocaust in de vee-industrie moet zo snel mogelijk stoppen, ook al ben jij bang voor mensen die opkomen voor dieren, de waarheid zeggen en kritiek leveren. Accepteer maar eens dat we in 2010 leven en dat de vee-industrie in Nederland zijn langste tijd heeft gehad.

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.