Home

Achtergrond 218 x bekeken 6 reacties

Verstoring melkmarkt

De Franse zuivelsector lijkt zich weinig aan te trekken van het verbod op het maken van prijsafspraken.

Opnieuw is er een akkoord gesloten over een nationale melkprijs voor komend jaar. De melkprijs stijgt met 10 procent ten opzichte van vorig jaar en komt over 2010 uit op een gemiddelde van € 30,10 per 100 liter. Het zou slechts gaan om een indexatieprijs, maar wee je gebeente als je als Franse zuivelverwerker van deze prijs afwijkt.

De Fransen weten nu al weer twee jaar de mededingingsautoriteiten op een creatieve manier te omzeilen. Blijkbaar zijn de mazen in de wetten dusdanig groot dat een wijziging van de naam van nationale melkprijs naar indexatieprijs genoeg is om de autoriteiten tevreden te stellen. Feit is dat de Franse melkveehouders het niet zullen nalaten flink veel herrie te schoppen als een Franse zuivelverwerker denkt minder te kunnen betalen.

Deze ogenschijnlijk typisch Franse oplossing doet geen recht aan andere Europese landen. Prijsafspraken zijn binnen de EU verboden en dat is ook de reden waarom de Franse mededingingsautoriteit het systeem van de nationale melkprijs in 2008 onderuit haalde. Het zou de Franse, of anders de Europese, mededingingsautoriteiten sieren als ze deze vorm van marktverstoring eens onder de loep zouden nemen.

Agrarisch Dagblad

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Ik ben toch nie gek.

  De Fransen zijn gewoon niet van plan hun melkveehouderij kapot te laten maken door kaaskoppen.Zij zien dat hun platteland ook belangrijk is. En die Ollanders willen wel produceren op een droog Mariakaakje. Als ze maar mogen produceren. Wie is er Nou gek?

 • no-profile-image

  bla

  Met goed mangement en creatieviteit kan Dirk het bedrijf ook weer overgeven aan eventueel volgende generaties sukses.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Volgens mij is het door de fabrikant (lees; producent) afgeven van een verkoopadviesprijs niet verboden. Dat is toch nét iets anders dan prijsafspraken maken en gebeurt overal buiten de landbouw. Je ziet het in iedere winkel. Tja, en als je dan (wat te vaak) onder de adviesprijs verkoopt, dan kan het zijn dat je niet meer beleverd wordt. Kijk, zo moet dat. Op zich nogal vreemd dat een agrarisch dagblad meent dat een mededingingsautoriteit zich moet bemoeien met het feit dat melkveehouders een hoge(re) melkprijs kunnen bedwingen.
  Hebben Boerderij, Agrarisch Dagblad, Stal en Akker en legio andere "onafhankelijke" agrarische bladen niet enkele decennia behoorlijk veel geld verdiend aan het publiceren van "adviesprijzen van melkquotum van enkele handelaren". En dit natuurlijk met "bijbehorende (dure) advertenties". Ik zal nu wel tegen menig zeer been schoppen, maar kan het niet nalaten dit toch (weer) even in de schijnwerpers te zetten naar aanleiding van dit artikel.

 • no-profile-image

  arjan

  jaloers.....................................

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Gert, dat gebeurt dus niet. Als je het agrarisch dagblad van vandaag er even op naslaat, dan kun je lezen dat NAJK bestuurder Dirk-Anco Albada van mening is dat "het me drie dubbeltjes best gaat lukken".Hij is tevreden met een modaal inkomen als hij 130 koeien melkt. Terloops constateert hij dat bedrijfsovername zonder fikse familieschenking niet uit kan, m.a.w. het ontbreekt aan voldoende rendement. Kijk, als je het met zulk soort jonge belangenbehartigers die dit verband niet zien de toekomst in moet, dan maak je borst maar nat. De overheid lacht zich een deuk met zoveel naïviteit van deze werklustige jonge honden. By the way Dirk-Anco, deze opmerkingen zijn echt niet persoonlijk bedoeld. Ik heb er gewoon ontzettend veel moeite mee dat blijkbaar "kostendekkend" voldoende is in bestuurlijk agrarisch Nederland. Beste Dirk-Anco, ook een agrariër is een ondernemer die pas winst maakt als alle kosten, dus ook de arbeidskosten, vergoed zijn. En dan kom je met drie dubbeltjes niet vlug rond lijkt me zo. Je begrijpt toch hopelijk ook wel dat zulk soort uitspraken niet bevorderlijk zijn voor een kostendekkende melkprijs.

 • no-profile-image

  gert

  Moesten de boeren in Nederland eens doen,dan kon je wat beleven.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.