Home

Achtergrond 373 x bekeken 1 reactie

Verburg: biologische veehouderij kan nog beter

De biologische veehouderij presteert prima qua dierenwelzijn, maar kan zich op sommige punten nog steeds verbeteren.

Dat schrijft minister Gerda Verburg aan de Kamer, in een reactie op een rapport van Wageningen Universiteit.

Dat rapport, in opdracht van het ministerie van LNV, verscheen dit voorjaar. Onderzoekers van de WUR brachten in kaart of eerder, in 2007, voorgestelde verbeterpunten waren uitgevoerd.

Voor veel punten is dat het geval, erkent Verburg met de onderzoekers. Toch kan op het gebied van huisvesting, fokkerij en management nog wel een en ander worden verbeterd, schrijft ze.

De minister zegt toe de biologische veehouderij daarbij te steunen. Tevens pleit ze voor een verdere samenwerking tussen de biologische en de gangbare sector.

Volgens de onderzoekers doet de biologische veehouderij het vooral goed waar het gaat om de bewegingsvrijheid voor de dieren. Maar omdat dieren vaak buiten lopen zijn ze ook vatbaarder voor ziektes.

Daarnaast gaan nog te veel pasgeboren biggen dood (doodliggen) en kan ook de lammersterfte naar beneden. De overgang op volledig biologisch voer in 2011 kan problemen opleveren in de varkens- en pluimveehouderij.

Verburg wil dat er over een vijf jaar een nieuwe stand van zaken rond het dierenwelzijn in de biologische veehouderij wordt opgeleverd.

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    Patrick

    Turlijk, Biologisch moet ook altijd veel actiever gaan werken aan dingen. Inspiratie, beetje druk, samenwerking geeft altijd nieuwe inzichten. Zo blijft er altijd ruimte voor verbetering, inzicht en toepassing.

Of registreer je om te kunnen reageren.