Home

Achtergrond 251 x bekeken 3 reacties

Varkensbedrijven in België daalt met 5 procent

Het aantal bedrijven met varkens in België is dit jaar met 4,6 procent gedaald ten opzichte van vorig jaar.

Er zijn nu 5.879 varkensbedrijven in het land, waarvan 5.125 in Vlaanderen. Een en ander blijkt uit de voorlopige resultaten van de Belgische landbouwtelling. Het aantal varkens is licht gestegen met 1,2 procent tot 6.398.998 stuks. Het overgrote deel, ruim zes miljoen, is te vinden in Vlaanderen. De groei zit vooral bij de vleesvarkens. De aantallen biggen lichter dan 20 kilo, biggen tussen de 20 en 50 kilo en vleesvarkens van meer dan 50 kilo zijn gegroeid. België telt 2.861.687 vleesvarkens van meer dan 50 kilo. Dat is 2,2 procent meer dan in 2009.

De fokvarkensstapel is gekrompen. Het aantal fokberen is met 9,9 procent gedaald en komt uit op 6.764 stuks. Dat heeft ook te maken met de groei van de KI in België. Er zijn bijna 2 procent minder zeugen (opfok, gedekt en ongedekt) in België dan een jaar geleden.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  john

  2% minder zeugen, 1% meer biggen.. dit betekent een productie verhoging van 3% per zeug. Bijna een big verbetering in belgië. Gefeliciteerd!

 • no-profile-image

  JOHN

  In belgie is het gros van de bedrijven volledig gesloten.. > om de biggen te kunnen plaatsen hebben ze 2% van de zeugen opgeruimd. Die overige 1% is om de stal maximaal te vullen.. Als de productie in belgie blijft stijgen zullen er volgend jaar misschien wel 3% zeugen verdwijnen.. In Nederland gokken we op de export met de biggen. Is misschien maar goed ook voor de nederlandse mester want dan komen er nog goedkope biggen beschikbaar om op te leggen. In Duitsland betalen ze zeker 5 euro meer voor de big in het hok!. ALs het in Nederland zover zou komen is het de doodsteek tenzij de dierrechten verdwijnen er een degelijke mestwet komt.

 • no-profile-image

  Fokker zijn lust

  Weer een big per zeug erbij, inkomen 10% lager. Hoe zou dat toch komen ?

Of registreer je om te kunnen reageren.