Home

Achtergrond 289 x bekeken 5 reacties

VWA gaat VKI-naleving controleren

De Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) neemt vanaf 1 september de manier waarop varkensslachterijen de Voedselketeninformatieplicht (VKI) naleven onder de loep.

Dit heeft de autoriteit meegedeeld aan het productschap vee en vlees.

Varkenshouders zijn verplicht om in het kader van de VKI informatie over hun dieren een dag voor afleveren te melden bij de slachterij in een afleververklaring. Voor varkenshouders die zijn aangesloten bij IKB volstaat de IKB-afleververklaring.

De slachterijen moeten de informatie doorspelen naar de VWA en ook gebruiken bij de afhandeling van de afgeleverde koppel. Als de varkenshouder onjuiste of te laat informatie aanlevert moet de slachterij de slacht uitstellen totdat de juiste informatie beschikbaar is.

Volgens beleidsmedewerker Hid­de Rang van het Productschap voor Vee en Vlees (PVV) loopt de informatieverstrekking vrij goed. Sommige slachterijen gebruiken echter voor hun eigen specifieke vleesprogramma’s ook eigen afleververklaringen, aldus Rang. "Soms worden daarin andere termen gehanteerd dan de standaard termen die de VWA wil zien in de verklaringen", meldt Rang. "Daarom wil de VWA de gehanteerde werkwijzes van de slachterijen nog eens goed bekijken."

Het productschap heeft inmiddels in een brief de slachterijen nog eens gewezen op de procedures die gelden voor de Voedselketeninformatie.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Burke

  VWA zou er goed aan doen om aan de basis ( op de bedrijven zelf )goede controle te laten uitvoeren. Zolang er nog aangekondigde IKB controles plaatsvinden, stelt de controle weinig tot niets voor. Derhalve heeft de IKB afleververklaring weinig tot geen nut. Het is immers een moment opname. De beide IKB systemen dienen onaangekondigd controles uit te voeren , dat is de enige manier om druk op de ketel te houden. Misverstanden dienen dan ook door beide IKB organisaties gemeld te worden.

 • no-profile-image

  gerard

  Laten we hopen dat die drie er in den haag uit komen. En er flink gesneden gaat worden in het onnodige ambtenaren apparaat.

 • no-profile-image

  Demeter

  Papier is gewillig... Gewoon een leververbod van een half jaar opleggen, wanneer een dier afgeleverd is met antibiotica, hormonen of ander troep. Daarnaast alle post van de overheid in een envelop met een C van Crimineel erop. In Belgie doet iemand die met hormonen is gepakt op alle post van de overheid een H. Kijken of zulke criminelen het nog lang vol houden.

 • no-profile-image

  Flierefluiter

  @ Demeter
  Plaats er dan maar gelijk een F van Falliet op. En ten tweede gaat het hier om de slachterijen dus niet altijd met die vinger naar die boer wijzen.
  Simpele ziel je zou je is een keer wat meer in moeten verdiepen voordat je ergens over praat.

 • no-profile-image

  Veehouder

  Weer werkgelegenheid, wel over de rug van de boeren. Net TV gekeken, hoe ouderen verzorgt worden in Nederland. Laat ze daar maar eerst aan denken, ouderen in hun behoefte laten zitten en de varkenshouders nog is extra controleren of al die overdreven papier rompslomp in orde is. De dieren worden veel beter verzorgt dan de oude mensen!

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.