Home

Achtergrond 233 x bekeken

VVD, PVV, CDA: 300 miljoen korten op Defensie

De onderhandelaars van VVD, PVV en CDA zijn het vrijwel eens over een bezuiniging op het ministerie van Defensie van rond de 300 miljoen euro.

De uitgaven voor ontwikkelingssamenwerking gaan van 0,8 procent naar 0,7 procent van het bruto binnenlands product, waarmee Nederland nog wel voldoet aan de internationaal afgesproken norm.

Dat zeggen bronnen rond de formatiebesprekingen tussen VVD-leider Mark Rutte, PVV-leider Geert Wilders en CDA-fractievoorzitter Maxime Verhagen.

De bezuinigingen bij Defensie moeten het mogelijk maken dat Nederland in het JSF-project kan blijven, zoals VVD en CDA willen. In ruil daarvoor zullen de huidige F16's langer doorvliegen en zullen er uiteindelijk waarschijnlijk minder toestellen van het Amerikaanse gevechtsvliegtuig JSF worden gekocht. Het budget voor ontwikkelingssamenwerking gaat van 4,7 miljard naar ongeveer 4 miljard euro, mede doordat het bruto binnenlands product is gedaald.

Wat de onderhandelaars betreft verandert er in het Nederlandse buitenlands beleid niet veel. Afgesproken is dat gestreefd wordt naar een ,,reële afdracht'' aan de Europese Unie. PVV-leider Geert Wilders heeft er altijd op gehamerd dat de Nederlandse bijdrage aan Brussel wordt verminderd, maar het kabinet kan niet onder lopende Europese afspraken uit.

Nederland is in Brussel per hoofd van de bevolking nog altijd de grootste nettobetaler, met omgerekend 206 euro afdracht per persoon per jaar. Wel is de 'contributie' al flink verlaagd, sinds het kabinet eind 2005 een korting van 1 miljard op de bijdrage binnensleepte. VVD, CDA en PVV willen die korting continueren en de bijdrage verder verlagen als in Brussel volgend jaar de onderhandelingen beginnen voor de EU-begroting van 2014 tot 2019.

Bij Defensie gaat het mes er opnieuw in. Op een begroting van bijna 8,5 miljard euro dit jaar, willen de onderhandelaars Mark Rutte (VVD), Geert Wilders (PVV) en Maxime Verhagen (CDA) circa 300 miljoen korten. De PVV pleitte in het verkiezingsprogramma nog voor een korting van 1,1 miljard euro, waarvan 0,5 miljard door te stoppen met het JSF-project. Het CDA wilde 500 miljoen euro bezuinigen, de VVD wilde 120 miljoen euro extra besteden aan Defensie.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.