Home

Achtergrond 434 x bekeken 8 reacties

Undercoverdocumentaire illegale plukkers

EO-presentator Klaas Kruistum heeft een undercoverdocumentaire gemaakt over illegale arbeid in de tuinbouw.

Het programma 'Klaas gaat illegaal' wordt in september uitgezonden op Nederland 3.

Kruistum verkleedde zich als Roemeense werkzoekende zonder werkvergunning. Samen met een ervaren Poolse plukker zocht hij contact met illegale uitzendbureaus en sprak hij met legale Poolse, maar ook illegale Roemeense en Bulgaarse werkzoekenden. Aanleiding voor de documentaire is volgens Kruistum de zaak van de aspergekweeksters uit Someren. "We wilden weten hoe we in Nederland nu omgaan met buitenlandse werknemers. Is de zaak van Someren een incident of is er meer aan de hand?"

Kruistum vermoedde dat het probleem zich breder voordoet, ook na het rapport van champignoninterventieteam van de Arbeidsinspectie eerder deze zomer. Uiteindelijk kwam hij aan het werk op een paprikasorteerbedrijf, stelde Kruistum maandag in het televisieprogramma Onair. Welk bedrijf is niet bekend. Kruistum zocht contact met illegale tussenpersonen op een benzinestation in Den Haag.

Kruistum denkt dat de documentaire aantoont dat misbruik van illegale arbeiders meer voorkomt dan nu bekend is geworden. "Er is meer aan de hand dan Someren, dat zal wel duidelijk worden." Hij verbaast zich er in de documentaire over dat Poolse werknemers accepteren dat ze met zes man 2400 euro per maand betalen voor de huur van twee portocabins. Aan de andere kant begrijpt hij het wel. "Als ze dit niet accepteren hebben ze niets. In Polen hebben ze vaak niets."

Laatste reacties

 • no-profile-image

  herkauwer

  Echt niet alleen in dorpen hoor Uncle Tom. Ik weet bijvoorbeeld in het Leenderstryp onder Valkenswaard een lange stal die in -tig gedeelten wordt verhuurd aan dagloonslaven. In het Gevlocht onder Heusden Asten staat een aan Poolse arbeiders verhuurde kleine landarbeiderswoning waar altijd en hele rij auto's bij staan. En achter op weet ik hoeveel erven van asperges-, bessen-, aardbeien- en andere fruitboeren staan ouwe afgedankte caravans die voor veel geld verhuurd worden aan hardwerkende sloebers. Idem dito in de bloembollenstreken. Ook worden er in veel leegstaande boerderijen buitenlandse werknemers gepropt. Zo'n hut levert dan per maand bijna een jaarhuur op! Grof schandaal en Nederland weer eens op zijn allersmalst!

 • no-profile-image

  Uncle Tom

  Huisvesting van wernemers uit het voormalige Oostblok is lucratief. Rij eens door een gebied waar veel glastuinbouw is. Kijk eens hoeveel auto`s daar staan met een buitenlands kenteken. Komt er een huis vrij in een dorp dan zit dat in no time vol met polen etc..... veel meer mensen in een huis dan toegestaan. En de gemeentes kijken toe.....zij vinden het best.

 • no-profile-image

  ED

  Het heeft hier zoveel geregend dat ik nu samen met kikkerachtige in kantoor zit. Enfin. zoals zo vaak, je hebt beiden partijen nodig om het uit te voeren; een illegale werkgever en een illegale werknemer. En het hangt van het werkloosheidcijfer af wie de zwarte piet krijgt toebedeeld.

 • no-profile-image

  champignonboer

  nou nou zeg,die mensen hebben het nog niet zo slecht hoor.
  Als je zou weten dat ze ook in leegstaande champignoncellen wonen waar caravans in staan (oude lorren) dan praten jullie wel anders.
  In de caravan zitten gewoon ramen,maar ja in de champignoncel eigenlijk niet.
  De brandweer keurt het goed hoor,mischien mogen ze wel half verbranden maar niet helemaal,dat kan de kweker niet maken hè.....als die z,n dikke auto maar kan rijden naar de wintersport en zomer/herfst/crocus vakantie

 • no-profile-image

  truus

  op beveland zitten in de fruit hele hordes iiligalen te werken waneer de politie hier een inval zou doen dan was het wel prijs het zijn allemaal polen ,in de aldi verkopen ze zelfs van dat polenbier zo druk is het daar met die gasten maar de politie zie je niet

 • no-profile-image

  herkauwer

  Prima zo'n aktie op de Guenther Wallraff toer. Die verkleedde zich als Turk en legde 25 jaar geleden de misstanden bij staalmagnaat Thissen in het Ruhrgebied vast. Dat er zoveel fout zit is te 'danken' aan de EU en aan 'Schengen'. Dat is ook vragen om uitbuiting en ellende!

 • no-profile-image

  herkauwer

  Ja champignonboer, zulke dingen heb ik ook gezien rond Velddriel en Hedel. En elders in het rivierenland trof ik Roemenen aan die bivakkeerden in een fruitkoelcel. "Zo blijven ze langer vers", zei die fruitboer!

 • no-profile-image

  werkgever

  al eens gereageerd op een advertentie personeel gevraagd van een agrarier?, nee dat dacht ik al want er reageerd nooit iemand. en degenen die ze er elke keer weer uitpikken waar het een bende is, ik snap t niet er zitten er bij ons in het dorp genoeg maar overal netjes, totdat ze er een paar maanden zitten die mensen zijn gewoon minder opgeruimd dan de meeste agrariers. het is gewoon zo.
  Wie goed doet , goed ontmoet. wat je geeft krijg je terug dus is het netjes en goed geregld dan krijg je daar van je mensen wat voor terug.
  Dus als er geen goede slaapplaatsen zijn zullen ze ook vast niet goed uitgeslapen zijn.
  als er geen deugelijke wasplaatsen zijn zullen ze vast ook niet zo fris zijn, je moet er toch zelf mee werken met die mensen. Dus zeggen ze in brabant,
  zorgen dat den mens krijgt wat ze verdient dan krijg je dat terug.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.