Home

Achtergrond 259 x bekeken

Tuchtgerecht PVV legt varkenshouders boetes op

Het tuchtgerecht van het Productschap Vee en Vlees (PVV) heeft in twee zaken boetes opgelegd aan varkenshouders wegens overtredingen van de verordening varkensleveringen.

De eerste zaak betrof een vermeerderaar die de A-status van zijn bedrijf had omgezet naar een B-status. Hij bleek echter niet goed uit de voeten te kunnen met deze status voor wat betreft het maximum aantal afleveradressen. Een vermeerderaar met een B-status mag per zes weken aan maximaal zes vleesvarkenshouders met een D-status biggen leveren, maar per vier maanden slechts aan maximaal twaalf vleesvarkenshouders met een D-status. Als A-bedrijf was deze varkenshouder gewend om onbeperkt te kunnen leveren aan vleesvarkensbedrijven met de D-status. De situatie leidde tot achttien overtredingen in vijf maanden. De varkenshouder heeft nu weer de A-status aangevraagd en beschikt weer over voldoende afzetmogelijkheden. Het tuchtgerecht legde een boete op van 3.500 euro.

Een tweede geval betrof een vermeerderaar met B-status die in een periode te veel vleesvarkenshouders heeft beleverd. De vermeerderaar gaf aan dat zijn leveringen worden bewaakt en uitgevoerd door een handelaar. Ondanks waarschuwingen van het PVV bleven ongeoorloofde leveringen doorgaan. Het tuchtgerecht legde een boete op van 1.000 euro, waarvan 500 euro voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar.

Of registreer je om te kunnen reageren.