Home

Achtergrond 168 x bekeken 1 reactie

Toch weer dieren geruimd op Q-koortsbedrijf

De Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) heeft vandaag dertig drachtige schapen geruimd op het bedrijf in Andijk (Noord-Holland) waar vrijdag Q-koorts is aangetroffen.

Hoe de dieren ondanks het tot 15 juli geldende fokverbod drachtig konden raken wordt nog onderzocht, meldt een woordvoerder van het ministerie van LNV.

De eigenaar van het melkschapenbedrijf met 430 dieren heeft aangegeven dat hij denkt dat een losgebroken ram de veroorzaker van de zwangerschappen is. De drachtige schapen worden geruimd. Acht andere schapen bleken al te zijn bevallen. De lammeren worden niet geruimd, maar er mag niet mee worden gefokt, aldus LNV.

Sinds 2007 zijn duizenden mensen ziek geworden door de Q-koorts. Om de uitbraak in te dammen zijn vanaf eind 2009 op besmette bedrijven ruim 50.000 drachtige geiten gedood. De bacterie komt namelijk vooral in grote aantallen vrij bij een abortus of bevalling van een besmet dier. Op 93 bedrijven met melkgeiten of melkschapen is Q-koorts vastgesteld.

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    waarheid

    Er komen helemaal geen grote aantallen bacterien vrij bij een besmet dier welke is gevaccineerd tegen q koorts.
    Dit weten ze ook in DEN HAAG

Of registreer je om te kunnen reageren.